c S
Umik izdelkov zaradi mesne afere v Avstriji previdnostni ukrep 29.10.2019 14:44 Ljubljana, 29. oktobra (STA) - Medtem ko se število slovenskih ponudnikov, ki zaradi mesne afere v Avstriji v teh dneh s trga umikajo določene mesne izdelke, povečuje, generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi poudarja, da gre za previdnostni ukrep. "Ni nobenih dokazov, da bi te živali končale v prehranski verigi, umik se izvaja zaradi preventive," je dejal.

V eni od avstrijski klavnic na avstrijskem Štajerskem so v obdobju od 17. septembra do 22. oktobra dali v promet meso, ki je bilo namenjeno v kafilerijo, a tja ni prispelo, zato se preventivno izvaja umik vsega mesa, ki je v tem času prišlo iz te klavnice, je danes novinarjem v Ljubljani pojasnil Posedi.

"Šest tednov je tisto obdobje, za katero se ocenjuje, da je potrebno vse klavne polovice in meso umakniti s trga," je dejal. Skupno gre za 8000 živali, ki so v tem času v klavnici končale pod noži, od teh je 18 spornih (meso 17 prašičev in ene krave).

Ker avstrijske oblasti nimajo dokazil, da je to meso končalo v prehranski verigi in ker ne morejo ugotoviti, kje so ti trupi oz. meso spornih živali, so se odločili za previdnosti ukrep.

V Sloveniji se je doslej za umik mesa in izdelkov odločilo devet ponudnikov, podjetja Spirala, Vigros, Domače mesnine, Pohorske mesnine, Peloz in TMI Košaki, Kmetija Janežič ter samostojna podjetnika mesarja Janko Sirc in Marko Žerak.

Posedi, ki upa oz. ocenjuje, da k nam meso teh 18 živali ni prišlo, računa, da bo dokončen seznam slovenskih ponudnikov, ki so prejeli meso iz sporne klavnice, in ukrepi, ki so jih ob tem sprejeli, znan v sredo ali prihodnji teden.

Meso, ki je prišlo v Slovenijo in ki je imelo žige, je po zagotovilih Avstrijcev nesporno, je navedel in dodal, da se še ugotavlja, v kakšnih oblikah je meso iz omenjene klavnice prišlo v državo.

"Ocenjujemo, da nekega večjega tveganja za ljudi ni. Pri tem se opiramo na mnenje avstrijskih organov, ki so posredovali takšno informacijo," je dejal.

Prvi mož uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je ob tem pojasnil, da zakol bolnih živali v EU ni dovoljen, veterinar pa da mora biti pri zakolu prisoten.

"Veterinarsko sanitarni pregled poteka tako, da se živali pred zakolom pregleda, veterinar je iz različnih razlogov prisotne tudi ob zakolu, potem pa imamo predpise, kaj je treba na klavni liniji pri določeni vrsti živali obvezno pregledati ... Če se karkoli ugotovi, npr. abscesi, spremembe na sklepih, spremembe na notranjih organih, ki jih pri kliničnem pregledu ne moreš ugotoviti, se to pač izloči," je dejal. Po njegovih pojasnilih je to odvisno od stopnje prisotnosti nekih sprememb, lahko se izločijo posamezni kosi živali ali cele živali.

Kot je dodal, je danes govoril z direktorjem avstrijske pristojne oblasti za deželo Štajersko Petrom Wagnerjem, ki mu je pojasnil, da so bile v obratu vse živali pregledane in primerne za zakol. Podatka, kaj je bil pri posamezni živali razlog za izločitev mesa, nima, kolikor je razumel avstrijskega kolega, ga tudi ne bodo posredovali.

"Predvidevam, da abscesov, ki vsebuje bakterije, ali kakšne tvorbe, ki imajo parazite, nihče ne meče v prehrambene izdelke, ker to ni smiselno, ni dovoljeno in bi to vplivalo tudi na proizvod," je dejal.

Lastnik oz. odgovorna oseba omenjene avstrijske klavnice (po informacijah medijev je ta v Lipnici) je sicer v priporu, policija pa ugotavlja, kje je končalo sporno mesto, namenjeno v kafilerijo. Variant je več, klavniške odpadke bi lahko odložili na krmišča za divje živali, možna je predelava za hrano za živali, vendar vse to lastnik zanika, je še pojasnil Posedi.