c S
V Nemčiji oktobra občutno manjše povpraševanje po delavcih 29.10.2019 15:17 Nürnberg, 29. oktobra (STA) - Nemčija je v oktobru zabeležila občuten padec povpraševanja po delavcih, je danes objavila nemška zvezna agencija za zaposlovanje. Njen mesečni kazalec BA-X, s katerim meri povpraševanje po delovni sili v državi, je glede na september upadel za pet točk, glede na oktober lani pa za 22 točk na 232 točk. Nazadovanje odraža ohlajanje gospodarstva.

Agencija ugotavlja, da je upad zanimanja za delavce posebej očiten pri začasnih zaposlitvah v predelovalnem sektorju, trgovini na drobno, transportni industriji in logistiki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Delodajalci v največjem gospodarstvu v območju evra pa še vedno iščejo delavce v panogah, ki so bolj odporne na slabše gospodarske pogoje, denimo v državni upravi, socialnih storitvah, zdravstvu in izobraževanju.

Kazalec BA-X temelji na trenutnem številu odprtih delovnih mest. Referenčna vrednost je povprečje, zabeleženo leta 2004, postavljeno pri 100 točkah.