c S
Občani Kopra izbrali projekte za participativni del proračuna 29.10.2019 07:23 Koper, 28. oktobra (STA) - V nedeljo opolnoči se je zaključilo glasovanje o projektnih predlogih za participativni del občinskega proračuna za leto 2020, ki ga je Mestna občina Koper začela izvajati 9. septembra. Med 147 projekti, ki so izpolnjevali pogoje in so bili uvrščeni na glasovanje, so izbrali 36 projektov v skupni vrednosti 472.750 evrov.

O predlogih projektov je glasovalo nekaj manj kot 1800 občanov, ki so oddali več kot 4800 glasov. Vsak je namreč lahko glasoval za več projektov znotraj izbranega območja, vendar skupna vrednost nabora ni smela preseči zneska 80.000 evrov, ki ga je občina namenila za posamezno definirano območje participativnega proračuna, so danes sporočili s koprske občine.

Koprski župan Aleš Bržan je ob tem ocenil, da so občani pokazali, da si želijo soodločanja o prihodnosti svojega kraja in da imajo poseben posluh za potrebe tistih območij, ki doslej niso imeli prave priložnosti, da bi ujeli razvojni korak. Kot je še napovedal, se je projekt predlagam-odločam, v okviru katerega so izbrali projekte, izkazal za zelo uspešnega, zato ga bo občina v prihodnje še okrepila.

Po besedah predsednika komisije za participativni proračun Boruta Jermana so največjo podporo dobili projekti na podeželju. Tako je prvih sedem projektov razdeljenih med vasi Črnotiče in Dol, kar po njegovem mnenju potrjuje, da večji kraji nimajo absolutne prednosti zaradi večjega števila prebivalcev in da imajo manjše skupnosti večjo moč angažiranja in dogovarjanja.

Največ glasov je dobil projekt ureditve otroškega igrišča v Črnotičah, med projekti z več podpore pa sta tudi ureditev mladinske sobe in večnamenske kuhinje v prostorih gasilskega doma v Dolu. Občani so glasovali za več projektov ureditve cest in pločnikov, kot tudi za mehke vsebine. Med zanimivimi projekti sta postavitev vetrne harfe v Kopru in glasbene delavnice v vrtcih in šolah, ki ju bodo realizirali v prihodnjem letu, so še navedli na občini.

Na podlagi vseh oddanih glasov bo komisija danes izdelala celovit seznam projektov s številom prejetih glasov, ki jih bo v okviru proračuna izvedla v letu 2020. Seznam bodo predvidoma v torek objavili tudi na posebni spletni strani https://predlagam-odlocam.koper.si/.