c S
Na kratko iz gospodarstva 29.10.2019 07:23 Ljubljana, 28. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Nacionalna platforma sodelovanja Partnerstvo za spremembe, ki jo vodita ministrstvo za javno upravo in ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji AmCham Slovenija, je v šestem krogu izbrala tri izzive, ki jih bodo v sodelovanju in s skupnimi močmi reševali do junija 2020. To so projekti Mladi na svoje - vzpostavitev platforme sodelovanja na področju stanovanjske problematike (Kulturno izobraževalno društvo PiNA), Moj košček Slovenije - vpeljava institucionalnega vrtičkarstva (Mladinski kulturni center Maribor) in Nakup vrednotnice za osebno dopolnilno delo (Upravna enota Mozirje), so danes sporočili z ministrstva za javno upravo.

Skupščina Istrabenz Turizma je v petek med drugim za revizorja poslovanja za letos, prihodnje leto in za leto 2021 imenovala družbo BDO Revizija, delničarji so se seznanili tudi s sklepom sveta delavcev družbe, da se za novi nadzornici, ki predstavljata zaposlene, imenuje Ireno Jaklič Valenti in Zvonko Dobrilović, izhaja iz zapisnika skupščine, objavljenega na spletni strani Ajpesa.

Program MBA ljubljanske ekonomske fakultete se je v zadnji objavi lestvice agencije za ocenjevanje visokošolskih ustanov Eduniversal, ki podaja ocene o posameznih podiplomskih programih po svetu na 30 študijskih področjih, znova uvrstil na tretjo mesto med programi v srednji in vzhodni Evropi, so sporočili z omenjene fakultete. Ljubljanski MBA se je uvrstil za programom iz ruskega Sankt Petersburga in poljske Varšave. Poleg uvrstitve med najboljše tri programe srednje in vzhodne Evrope je program v tem letu spet prejel tudi akreditacijo združenja AMBA (Association of MBAs), ki po navedbah ekonomske fakultete izkazuje najvišji standard kakovosti v podiplomskem poslovnem izobraževanju in jo pridobijo samo najboljši podiplomski programi s področja menedžmenta. Z njim se tako okitita le dva odstotka tovrstnih programov na svetu. Program ljubljanske ekonomske fakultete je akreditacijo AMBA prejel za obdobje petih let, kar je najdaljše obdobje, za katerega lahko program prejme certifikat odličnosti, so še zapisali na fakulteti.

Na portalu Tax-Fin-Lex se je končal prvi del izbora za najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka za leto 2019. Znani so po trije kandidati, ki so jih obiskovalci portala največkrat predlagali v posamezni kategoriji, zdaj pa se je začel drugi del izbora, v katerem je mogoče glasovati za najuglednejše med njimi. Glasovanje bo trajalo do vključno 20. novembra, imena zmagovalcev pa bodo znana dva dneva pozneje.

Nadzorni svet Uniorja se je na petkovi seji seznanil s prejeto sodbo celjskega višjega sodišča, po kateri mora Unior družbi Rhydcon plačati 2,26 milijona evrov skupaj z zamudnim obrestmi in stroški pravdanja, družba Rhydcon pa mu mora izročiti 88.268 Uniorjevih delnic, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Uniorja.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so danes začeli izplačevati denarne odpravnine malim delničarjem družbe KD Group, ki so svoje delnice z ukinjenih registrskih računov pri KDD prenesli k njihovemu programu Delniška opora. Odpravnina za delnico znaša 86,67 evra, so sporočili iz VZMD, kjer ugotavljajo, da se za prenos še vedno ni odločilo kar 4766 malih delničarjev KD Group.

Podjetje Actual iz Kopra, ki je del skupine DBA Group, je podpisalo pogodbo s Transport Malta, malteškim ministrstvom za promet in njegovo pristaniško upravo, za razvoj in dobavo novega enotnega pomorskega okna. Informacijska rešitev z imenom "New Maritime Single Window" bo povsem nova rešitev in bo omogočala izmenjavo informacij med deležniki, ki sodelujejo v operacijah malteškega pristaniškega sistema, so v soboto sporočili iz podjetja. Začetna vrednost pogodbe je nekaj manj kot milijon evrov in vsebuje analizo obstoječega stanja, načrtovanje, razvoj in končno dobavo pristaniške informacijske platforme. Rok za dokončanje projekta je 18 mesecev, Actual pa bo po uspešni implementaciji sistema skrbel tudi za upravljanje in vzdrževanje IT-infrastrukture.