c S
Draghi ob predaji žezla pozval k več Evrope 29.10.2019 07:23 Frankfurt, 28. oktobra (STA) - V prostorih ECB so danes slovesno obeležili predajo poslov med dosedanjim predsednikom Mariom Draghijem in njegovo naslednico Christine Lagarde. Slovesnosti so se udeležili tudi nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuele Macron in italijanski predsednik Sergio Mattarella. Draghi je ob tej priložnosti pozval k več Evrope.

Draghi se je v svojem nagovoru, ki ga je ECB objavila na spletni strani, ozrl na prehojeno pot. Med drugim je izpostavil zahtevnost delovanja v okolju monetarne unije več držav. "Sprejeti smo morali ukrepe, ki so se občasno sprva zdeli izredno kontroverzni in katerih učinki so se pokazali šele čez čas. Naša odločnost ni nikoli popustila, saj je temeljila na natančnem delu našega osebja, spodbujala jo je empatija do ljudi, ki so trpeli, krepilo pa prepričanje, da bodo te politike izboljšale njihovo situacijo," je poudaril.

Pri tem je izpostavil tudi pomen podpore "političnih voditeljev, ki so v presojanju naše monetarne politike presegli nacionalno perspektivo, ki so razumeli perspektivo območja z evrom in jo znali obrazložiti domačemu občinstvu". Zahvalil se je Macronu, Mattarelli in Merklovi, ki so po njegovi oceni podprli ECB in ohranili "enotno, mirno in cvetočo Evropo".

Njegov cilj je bil spoštovati mandat, ki so ga banki določile evropske pogodbe, in to v popolni neodvisnosti. Ocenil je še, da se je ECB razvila v "sodobno centralno banko, ki je sposobna nasloviti kakršne koli izzive". Glede prihodnosti je ocenil, da je sedaj "čas za več Evrope, ne manj", obenem pa izrazil prepričanje, da bo Lagardova "odlična voditeljica ECB".

"Evro ste krmarili skozi nemirne vode," je Draghiju po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočila Merklova. Macron pa je poudaril, da je Draghi deloval za dobro Evropejcev.

"Res sem vesel, da sem danes tukaj, da se zahvalim predsedniku Mariu Draghiju za njegove izredne napore v služenju Evropi in da zaželim vse dobro prihajajoči predsednici Christine Lagarde," je prek Twitterja sporočil Mattarella.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na Twitterju zapisal, da je bil Draghi "izreden" predsednik centralne banke in "resničen maestro evropske denarne politike".

Draghiju se je danes v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera poklonil tudi nekdanji nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. Spomnil je na leto 2012, ko je Draghi spisal zgodovino s stavkom: "ECB je pripravljena v okvirih svojega mandata storiti vse, kar je potrebno, da reši evro. In verjemite mi - zadostovalo bo."

"V tistem trenutku so bile (te besede) odločilne za stabilizacijo in pomiritev trgov. Tega se ne da zanikati," je danes dejal 77-letni nemški politični veteran.

Corriere della Sera je Schäubleja predstavil kot "dejanskega voditelja politične in intelektualne opozicije" Draghiju. "Imela sva različne vloge in nisva bila vedno enakega mnenja," je dejal Schäuble in potrdil, da je še vedno prepričan, da se je zaradi dejanj ECB marsikatera vlada v območju z evrom izognila nujnim strukturnim reformam. "To je bil in bo ostal moj ključni očitek," je dodal.

Lagardova bo z novembrom začela osemletni mandat na čelu osrednje denarne ustanove evrskega območja. Na položaj je lahko imenovana samo enkrat.