c S
Evropske borze in evro z rastjo, nafta cenejša 29.10.2019 07:23 London/Frankfurt/Pariz, 28. oktobra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč znova izrazil prepričanje, da bo delni trgovinski sporazum s Kitajsko podpisan kmalu, EU pa se je malenkost odmaknila od brexita brez dogovora. Okrepil se je tudi evro, nafta pa se je pocenila.

"Vse kaže, da bomo še predčasno podpisali velik del dogovora s Kitajsko, to bomo imenovali prva faza," je danes novinarjem pred odhodom iz Bele hiše v Chicago povedal Trump. Ponovil je tudi, da bo dogovor pomagal ameriškim kmetom, ki jih je trgovinska vojna med največjima svetovnima gospodarstvoma močno prizadela.

Medtem so se veleposlaniki 27 članic EU danes v Bruslju dogovorili, da sprejmejo prošnjo Združenega kraljestva za prožno podaljšanje brexita do 31. januarja prihodnje leto. Odločitev bo po pričakovanjih formalno sprejeta po pisnem postopku. Ponovna preložitev brexita je namenjena temu, da bi se izognili odhodu Britancev brez dogovora o prihodnjih odnosih.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,03 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,37 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,15 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,09 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 1,11 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,34 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,38-odstotno rast.

V New Yorku, kjer se je dan začel z rekordnimi ravnmi osrednjih indeksov, še naprej prevladuje optimistično vzdušje. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,33 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,50 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,98-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je glede na petkov zvečer zvišal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1098 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta okrepila za 0,17 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1087 dolarja (v petek pri 1,1107 dolarja).

Nafta pa se je pocenila. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena decembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 55,91 dolarja, kar je 75 centov manj kot v petek. V Londonu so se decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 71 centov na 61,58 dolarja.