c S
Slovenija pridobila na lestvici Svetovne banke o pogojih poslovanja 28.10.2019 09:30 Washington, 28. oktobra (STA) - Slovenija je letos na lestvici Svetovne banke o pogojih poslovanja med 190 državami na svetu zasedla 37. mesto, potem ko je bila lani 40. Na prvih dveh mestih sta ostala Nova Zelandija in Singapur, na tretjem je Danska prehitela kitajski Hongkong, kaže raziskava Doing Business 2020.

Slovenija se je med 10 kategorijami, ki jih ocenjuje banka, tudi tokrat najbolje, na prvo mesto skupaj z več državami, uvrstila v čezmejnem poslovanju.

Pri reševanju insolvenčnih postopkov je pridobila eno mesto in je letos na osmem. Pri zaščiti malih delničarjev je poskočila z lanskega 30. na 18. mesto. Pri oskrbi z elektriko je ohranila lansko 23. mesto.

Glede zagotavljanja pogojev za ustanovitev podjetja je izgubila tri mesta in je letos 41. Pri plačevanju davkov je z 41. zdrsnila na 45. mesto. Pri prepisu lastništva je po lanskem globokem padcu, ko je izgubila 20 mest, letos pridobila dve mesti in je na 54.

Na področju uveljavljanja pogodb je letos 112., potem ko je bila lani na 110. mestu. Najslabše se je odrezala glede izdaje gradbenih dovoljenj in pridobivanja kreditov, v obeh kategorijah je zasedla 119. mesto, pri čemer je pri izdaji gradbenih dovoljenj pridobila eno mesto, pri pridobivanju kreditov pa jih je izgubila sedem.

Na vrhu lestvice je ostala Nova Zelandija, ki je na prvem mestu glede ustanovitve podjetja in pridobivanja kreditov, na drugem glede prepisa lastništva in na tretjem glede zaščite malih delničarjev.

V prvi deseterici ji sledijo Singapur, Danska, Hongkong, Južna Koreja, ZDA, Gruzija, Velika Britanija, Norveška in Švedska.

Slovenija je tik za Švico na 36. in tik pred Ruando na 38. mestu. Za prvo deseterico so npr. Litva (11.), Severna Makedonija (17.), Estonija (18.) in Latvija (19.), sledi največje evropsko gospodarstvo Nemčija (22.). Okoli 30. mesta so Rusija (28.), Japonska (29.) in Kitajska (31.). Za Slovenijo so med drugim Poljska (40.), Češka (41.) ter Hrvaška (51.) in Madžarska (52.).