c S
Predlog pokojninske novele bo glede na napovedi poslanskih skupin prestal prvo obravnavo 25.10.2019 22:15 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - DZ je v nadaljevanju seje prešel na prvo obravnavo predloga pokojninske novele, ki pri moških postopno zvišuje odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe na 63,5 odstotka, kar za ženske že velja. Predlog bo glede na napovedi poslanskih skupin ocenjen kot primeren za nadaljnjo obravnavo.

Prehodno obdobje za zvišanje odmernega odstotka za moške bi po predlogu, ki ga je predstavil državni sekretar na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič, trajalo do 1. januarja 2025. Pokojnina upravičenke oz. upravičenca bi se po predlogu za vsakega otroka povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke. Pri tem bi postavili pogoj, da se zavarovanka oz. zavarovanec ne upokoji predčasno. Še vedno pa bi ostala v veljavi tudi zdajšnja možnost, po kateri se lahko zaradi otroka upokoji prej.

Prva tri leta v delovnem razmerju po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev bi upravičenec po predlogu poleg plače prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine in po preteku treh let 20 odstotkov.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v LMŠ spomnili, da je v Sloveniji v starostni skupini 55 do 64 let delovno aktivnih le še 35 odstotkov ljudi, medtem ko je na Švedskem ta delež 75-odstoten. Skandinavci so v povprečju delovno aktivni kar približno sedem let dlje od Slovencev, k čemer pripomoreta tako kasnejše upokojevanje kot zgodnejše vključevanje mladih na delovni trg, je dejal Nik Prebil.

Glede na demografske projekcije bodo po opozorilu SD nujno potrebne prilagoditve na trgu dela. Treba bo vlagati v vseživljenjsko učenje, prilagoditi delovna mesta starejšim in jih izobraževati, hkrati pa tudi omogočiti, da se bodo lahko mladi prej zaposlili, je pozval Soniboj Knežak.

Z višjim odmernim odstotkom bodo bodoči upokojenci po pojasnilu SMC dobili višje pokojnine. Boljši gmotni položaj bodo imeli vsi, saj se bo dvignila tudi najnižja starostna pokojnina za dopolnjenih 15 let zavarovalne dobe, višji odmerni odstotki bodo prinesli višje starostne, invalidske, vdovske in družinske pokojnine ter nadomestila iz invalidskega zavarovanja, je pojasnila Janja Sluga.

V SAB so opozorili, da kar 90.000 upokojencev živi pod pragom tveganja revščine. Predlog predvideva dvig odmernega odstotka, in sicer tako, da bo enak za oba spola, je dejala Maša Kociper. "Če je krize konec, je mora biti konec za vse," je dejala.

V DeSUS se ob predlogu za ureditev dvojnega statusa, po katerem bodo tisti, ki bodo po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev nekaj časa dobivali poleg plače tudi 40 odstotkov pokojnine, sprašujejo, kdo je lahko po 40 letih dela sploh še sposoben ostati v delovni aktivnosti. Poleg tega si želijo, da bi prehodno obdobje za zviševanje odmernega odstotka za moške prepolovili, je povedal Jurij Lep.

Predlog je po oceni Levice ukrep za zbijanje cene delovne sile in povzročanje dodatne bede za delavce. "Je ukrep v prid kapitala. Lahko ga označimo kot poklanjanje daril najbolje plačanim profilom v državi," je dejal Miha Kordiš. Predlogu v prvi obravnavi sicer ne bodo nasprotovali.

Po mnenju NSi vlada s predlogom gasi požar, ne pomeni pa prave reforme. Zvišal naj bi socialno varnost najbolj ranljivih, a ne ureja gospodinjskega dodatka, je izpostavila Iva Dimic.

Predlog, ki je všečen, po mnenju SDS ne odpravlja pomanjkljivosti pokojninskega sistema. Razmerja med upokojenci, ki so se upokojili v različnih časovnih obdobjih, so krivična, je dejal Jožef Lenart. Predlogu v prvi obravnavi sicer ne bodo nasprotovali.

Po oceni SNS višanje odmernega odstotka ni rešitev. "Raje recite, da ni denarja za upokojence," je pozval Jani Ivanuša. "Na glas je treba reči: 'Vsi bomo delali do smrti!', je dodal. " Če bi vsak, ki lahko, delal 40 let, sicer ne bi bilo nobenih težav, je ocenil in napovedal, da bodo predlog podprli.

DZ bo glasovanje o tem, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, opravil v torek v okviru glasovanj.