c S
DZ skozi predlog novele zakona o trgu dela 25.10.2019 22:17 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - DZ je danes opravil razpravo v prvi obravnavi predloga novele zakona o urejanju trga dela. Noveli se obeta podpora, še najbolj kritični so bili do predlaganih rešitev v Levici. Glasovanje, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, bo v torek.

Po predlogu bi se najnižje nadomestilo za brezposelnost izenačilo z osnovnim zneskom minimalnega dohodka in bi se zvišalo s 350 na 530,19 evra bruto, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič.

Predvideno je tudi zvišanje zavarovalne dobe za priznanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti z veljavnih devet na 10 mesecev v zadnjih 24 mesecih.

Upokojenci bodo lahko po predlogu tri koledarske mesece v letu opravili do 90 ur občasnega oz. začasnega dela, in ne največ 60 ur, kot sedaj velja za vse mesece v letu. Največji letni dovoljeni obseg ur se sicer ne spreminja.

Tujci bodo morali po predlogu v letu dni po prijavi v evidenco brezposelnih opraviti osnovni brezplačni tečaj in izpit iz znanja slovenskega jezika. Predvidene pa so tudi spremembe glede sankcij za tiste, ki kršijo obveznosti - po novem bi bila brezposelna oseba v primeru težje kršitve iz evidence izločena ob prvi kršitvi.

Koalicijske poslanske skupine so predlogu novele izrazile podporo, tudi zato, ker so predvidene spremembe usklajene s socialnimi partnerji. "Menimo, da so predlagane rešitve dobre in da bodo pripomogle k večji, predvsem pa hitrejši zaposlitvi brezposelnih," je Soniboj Knežak napovedal podporo noveli s strani SD. "Predlagane spremembe podpiramo in bomo glasovali, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo," je dejala Mojca Žnidarič (SMC).

Predlagani noveli so prikimali v LMŠ, v SAB pa jo bodo sicer podprli, a si bodo, kot je povedal Vojko Starović, prizadevali vanjo vnesti še sankcije za delodajalca, ki ne bi obvestil delavca o obveznosti prijave v evidenco iskalcev zaposlitve.

Pozitivno oceno so noveli pripisali tudi v NSi. "Predlog sprememb vidimo kot poskus, da bi ljudi spodbudili k čim večji aktivnosti na trgu dela, k fleksibilnosti, a ne na račun varnosti," je dejala Iva Dimic. Da novela prinaša "določene pametne poteze, ki bodo v prid našim državljanom in državljankam", je menil Dušan Šiško iz SNS - med drugim je pozdravil zahtevo obveznega učenja osnov slovenskega jezika za tuje državljane v evidenci brezposelnih.

Ker zakon manjša obseg pravic iz naslova brezposelnosti in s tem socialno varnost, predloga ne bodo podprli v SDS, je dejal Marjan Pojbič. Kritični pa so bili do njega tudi v Levici. Miha Kordiš je izrazil mnenje, da je dvig denarnega nadomestila za brezposelnost prenizek. "Nihče v tej državi ne more preživeti s 400 evri," je poudaril in se zavzel za dvig nadomestila na raven minimalnih življenjskih stroškov, ki za leto 2017 znašalo 613 evrov mesečno.

A so hkrati "vse ostale rešitve v zakonu še slabše," je menil Kordiš. "Ta zakon omejuje obseg upravičencev do nadomestila, uvaja nove represivne ukrepe, slabša položaj upokojencev in starejših delavcev, zraven pa zmanjšuje še globe za delodajalce. Uvaja pa represivne ukrepe nad ljudmi iz tretjih držav," je dejal. V Levici takega zakona zato ne morejo podpreti, nameravajo pa aktivno sodelovati v morebitni nadaljnji obravnavi, da se iz njega črtajo škodljive rešitve, je dejal.

Božič je v razpravi med drugim branil idejo o zahtevanem znanju slovenskega jezika. Od aktivnih iskalcev zaposlitve je namreč moč upravičeno pričakovati, da bodo temu namenili del svojega časa in opravili kako izobraževanje ter izpit, je poudaril.

Kar nekaj pripomb pa je bilo tudi na zahteven položaj delavcev v izrazito sezonskih panogah, kot sta turizem ali gradbeništvo. Te težave namerava država reševati tudi s spremembami zakona, ki ureja evidentiranje delovnega časa. "Upamo, da boste imeli to pobudo v kratkem oziroma v doglednem času tudi na mizi," je dejal Božič.

DZ bo o tem, ali je predlog novele primeren za nadaljnjo obravnavo, odločal v torek.