c S
Menjava v vrhu Petrola vznemirila javnost in politiko 25.10.2019 22:16 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Dan po sporazumnem razhodu uprave Petrola z nadzorniki se v medijih vrstijo ugibanja o vzrokih za to dejanje, v NSi so že zahtevali sklic seje DZ za nadzor javnih financ na temu kadrovanja v državnih podjetjih, dopisno sejo je že sklicala vlada. Vodenje družbe je medtem začasno prevzela predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović.

Iz Petrola so zjutraj sporočili, da bo vodenje družbe do imenovanja nove uprave prevzela Drobne Popovićeva, ki v tem času ne bo delovala kot nadzornica. Nadzorni svet je v upravo imenoval še zdajšnjo direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković.

Članom uprave Petrola Tomažu Berločniku, Roku Vodniku in Igorju Stebernaku je mandat prenehal z današnjim dnem, Ika Krevzel Panić pa kot delavska direktorica ostaja članica uprave. Drobne Popovičeva je poudarila, da Petrol posluje dobro in bo še naprej deloval po sprejetem poslovnem načrtu.

"Prišlo pa je do pomembnega razhajanja med upravo in nadzornim svetom pri izvajanju sprejete strategije, kar je bil tudi razlog za sporazumno prekinitev mandatov članom uprave. Osnovni vodili pri oblikovanju in izvajanju strateškega načrta še naprej ostajata zagotavljanje poslovne rasti in povečevanje dobičkonosnosti poslovanja ob hkratni zavezanosti trajnostnemu razvoju," je pojasnila Drobne Popovićeva.

V medijih se vrstijo različna ugibanja o vzrokih za menjavo. Po nekaterih naj bi bile razlog "napake pri projektu, ki bi zelo spremenil podobo Petrola, kjer je uprava ignorirala opozorila nadzornikov".

Vlada je o dogajanju v Petrolu razpravljala na dopisni seji in Slovenski državni holding (SDH) pozvala, naj ji do 4. novembra posreduje informacijo o zamenjavi uprave Petrola "s poudarkom na razlogih, vzrokih in posledicah zamenjave".

Pri tem je vlada izpostavila, da je državna naložba v Petrolu - država ima skupaj s SDH in Kapitalsko družbo okoli 32-odstotni delež - opredeljena kot pomembna ter da SDH "ne sme posegati v neodvisnost organov družb, predvsem pa ne sme posegati v posamezne poslovne in vodstvene odločitve".

Tudi predsednik vlade Marjan Šarec je pozval k ugotavljanju okoliščin zamenjave. "Kot vlada in kot solastnik smo dolžni vedeti, kaj se dogaja in zakaj se je zgodilo, kar se je zgodilo. Ker nekateri, seveda s ciljem destabiliziranja razmer, bi radi vse sprevrgli na vlado ali na našo stranko, kar seveda ne drži. Zato moramo ugotoviti, kdo je zadaj za to zamenjavo in zakaj je bila ta zamenjava izvedena," je ob robu slovesnosti pred dnevom suverenosti za STA dejal premier.

Delničarji Petrola, med njimi tudi država, imajo po Šarčevih besedah pravico dobiti pojasnila o ozadju hitre menjave. "SDH kot upravljavec državnega premoženja je tudi dolžan preveriti zadeve. Nekatere čudne zadeve se dogajajo v zadnjem času in potem smo za vse mi krivi, pa ni tako," je dodal Šarec.

Izvršni direktorici Združenja nadzornikov Slovenije Ireni Prijović se zgolj zavrnitev enega projekta ne zdi tako ključna, da bi morala oditi cela uprava. Kot je opozorila za STA, se z upravo, še posebej borzne delniške družbe, ne razhaja brez utemeljenega razloga. "Ta razlog mora obstajati, če ga ni, potem gre za neko neskrbno ravnanje," je poudarila.

Glede na to, da so se razšli sporazumno, očitno za ta utemeljen razlog ne bomo izvedeli, je pa dolžna skrbnost nadzornega sveta, da ga ima, je opozorila.

Menjava jo je presenetila in ne more oceniti, ali so ji botrovali politični vplivi. "Če pa je šlo za političen vpliv, potem je to nedopustno," je še opozorila Prijovićeva.

Odzvali so se tudi v Združenju Manager, katerega član je Berločnik. "Sinočnja poteza nadzornega sveta Petrola nas je potegnila nazaj v čase in okolje, kjer ne štejejo rezultati in moč argumentov, temveč argument moči," so zapisali.

Izpostavili so, da je bil Petrol zgled uspešnega poslovanja, ki jih v naši družbi potrebujemo čim več, zato je četrtkova poteza toliko bolj nerazumljiva. "Tudi zato, ker gre za največje slovensko podjetje in pretresi v vodstvu takšnega podjetja nimajo učinka zgolj na podjetje, temveč na širšo družbo in stanje duha v njej."

Ob odstavljanju take ekipe, pa čeprav uradno sporazumno, se po mnenju Združenja Manager pravzaprav sporoča družbi, da "menedžerje, ki podjetje povedejo v rast in imajo ambiciozne načrte, v Sloveniji odstavimo". Zato se sprašujejo, koliko ljudi si bo v takšnem okolju še drznilo imeti ambicije in podjetje pogumno povesti na nove trge.

O kadrovanju v podjetjih v lasti države bodo v kratkem razpravljali tudi v DZ. V NSi so namreč danes zahtevali sklic seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri naj bi govorili o upravljanju z državami podjetji in političnem kadrovanju. Petrola v zahtevi za sklic sicer niso omenili, so pa zapisali, da se "v zadnjem času bolj intenzivno odpirajo vprašanja o načinu korporativnega upravljanja z državnimi podjetji ter kadrovanja na podlagi političnih kriterijev, ki ga resna država ne bi smela dopustiti".

Komisija za nadzor javnih financ bi morala vladi priporočiti, naj prepreči vpliv kakršnihkoli političnih interesov na kadrovanje in odločanje pri upravljanju državnega premoženja. Zagotovi naj tudi čim hitrejše nadaljevanje privatizacijskih postopkov na način, da se za gospodarske družbe najde odgovorne lastnike, še predlagajo v NSi.

Premier je očitke o političnem kadrovanju zavrnil. "Če boste pogledali zdaj v nadzorni svet Petrola, koliko članov LMŠ pa je notri. Ne verjamem, da boste našli LMŠ kot novo stranko, kot stranko, ki ima 13 poslancev, ki je šele eno leto na državnem političnem prizorišču. Da zdaj smo pa mi tisti, ki prvi po 30 letih politično kadrujemo," je odgovoril.

Dogajanje je vznemirilo vlagatelje in Petrolove delnice so se danes na Ljubljanski borzi pocenile za 1,42 odstotka. V društvu Mali delničarji so glede na dosedanje uspešno delo uprave in nadzornega sveta že v četrtek pozvali vse vpletene k umiritvi in treznemu premisleku. Če je prišlo do kakšnih napak v poslovanju, ki so morda jedro spora, naj jih rešijo na ustrezen zakonski način, nato pa s tem tudi zelo jasno seznanijo javnost, so opozorili.