c S
V EU lani podzaposlenih osem milijonov ljudi 26.10.2019 08:59 Luxembourg, 26. oktobra (STA) - V EU je bilo lani za krajši delovni čas zaposlenih 46 milijonov ljudi. Med njimi je bilo osem milijonov takih, ki bi si želeli delati več, kar predstavlja 18 odstotkov vseh z zaposlitvijo za krajši delovni čas oz. štiri odstotke vseh zaposlenih. V Sloveniji je bil delež t.i. podzaposlenih nekaj več kot 20-odstoten, s čimer smo zasedli 13. mesto.

V osemindvajseterici je bilo lani med populacijo od 15 do 74 let 230 milijonov zaposlenih, 17 milijonov nezaposlenih in 134 milijonov ekonomsko neaktivnih. Med zaposlenimi jih je 184 milijonov delalo poln delovni čas, 46 milijonov pa krajši delovni čas. To pomeni, da sta bila za krajši delovni čas zaposlena dva na deset zaposlenih, je ta teden objavil evropski statistični urad.

Takih, ki bi si želelo delati več, je bilo med vsemi zaposlenimi za krajši delovni čas 18 odstotkov. Kar dve tretjini med njimi je bilo žensk.

Daleč največji delež podzaposlenih so zabeležili v Grčiji (70 odstotkov vseh zaposlenih za krajši delovni čas), sledili so Ciper (52 odstotkov), Španija (45 odstotkov) in Portugalska (37 odstotkov).

Najmanjši delež so imeli medtem na Češkem (pet odstotkov), Nizozemskem in v Estoniji (v obeh državah devet odstotkov) ter Luksemburgu in Nemčiji (v obeh državah 10 odstotkov).