c S
Septembra na mesečni ravni padec proizvodnje elektrike 25.10.2019 11:46 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Proizvodnja električne energije se je septembra v primerjavi z avgustom zmanjšala za 11 odstotkov, poraba pa za šest odstotkov. Oskrba z energenti se je povečala, kažejo podatki statističnega urada.

Neto proizvodnja električne energije je septembra dosegla 1021 gigavatnih ur (GWh), poraba pa 1051 GWh. Slovenija je septembra uvozila 707 GWh, izvozila pa 649 GWh električne energije.

V primerjavi z avgustom je proizvodnja v hidroelektrarnah upadla za 25 odstotkov, v termoelektrarnah za devet odstotkov, v Nuklearni elektrarni Krško pa za tri odstotke.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi poraba goriv v termoelektrarnah, ki se je zmanjšala za 11 odstotkov.

Statistični urad je deveti mesec v letu zaznal porast oskrbe pri vseh energentih, razen pri motornemu bencinu, petrolejskemu gorivu za reaktivne motorje ter pri rjavem premogu in lignitu. Oskrbe pri teh treh spremljanih kategorijah so se v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšale za 11, 10 oz. štiri odstotke.

Oskrba z ekstra lahkim kurilnim oljem se je septembra povečala za 114 odstotkov, s črnim premogom in antracitom za 30 odstotkov, koksom za 14 odstotkov, utekočinjenim naftnim plinom za 11 odstotkov in drugimi naftnimi proizvodi za osem odstotkov.