c S
Na gospodarskem ministrstvu še naprej pričakujejo dogovor za zaščito slovenskih dobaviteljev Mercatorja 24.10.2019 17:19 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Na gospodarskem ministrstvu še naprej pričakujejo podpis sporazuma za zaščito slovenskih dobaviteljev po prenosu Mercatorja na skupino Fortenova. Za STA so na ministrstvu navedli, da jih predstavniki Fortenove niso obvestili, da bi glede tega obstajali vsebinski zadržki. Portal Siol namreč danes piše, da si dobavitelji dogovora ne morejo obetati.

"Predstavniki Fortenova Grupe nas niso obvestili, da bi obstajali kakršnikoli vsebinski zadržki glede sklenitve sporazuma. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo zato pričakujemo, da bo do dogovora s slovenskimi dobavitelji prišlo v skladu z že dogovorjenimi zavezami," so zapisali na ministrstvu.

Še enkrat so spomnili, da je dogovor z dobavitelji pomemben za slovenske dobavitelje in med ključnimi ukrepi za prihodnjo usodo Mercatorja.

STA čaka tudi na pojasnila predsednika konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja Izidorja Krivca, sicer tudi direktorja Celjskih mesnin.

Pred dvema tednoma je minister Zdravko Počivalšek po sestanku s predstavniki konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja, družb Fortenova in Agrokor ter ruske Sberbank izrazil pričakovanje, da bo v razmeroma kratkem času pripravljen predlog sporazuma za zaščito slovenskih dobaviteljev tudi po prenosu Mercatorja na Fortenovo. Sogovorniki so takrat omenjali, da naj bi se to zgodilo v sedmih do desetih dneh.

Pričakovanje države je, kot je takrat povedal Počivalšek, da slovenski dobavitelji tudi v novi skupini pod ekonomskimi pogoji ohranijo enakopraven status in da skupina Fortenova zagotovi rast in razvoj največjega slovenskega trgovca ohrani sedež celotne skupine v Ljubljani. "Če nam to zagotovijo, ne bomo imeli težav s prenosom Mercatorja na Fortenovo," je dejal minister.

Siol je medtem danes poročal, da so dobavitelji pred dnevi na sestanku s Fortenovo in njenimi odvetniki izvedeli slabo novico. Sporočili naj bi jim, da si ne morejo obetati dogovora, po katerem bi lahko še računali na enakopraven status v primerjavi z drugimi dobavitelji ali druge zaveze po prenosu Mercatorja pod okrilje nove družbe. Po Siolovih informacijah so v Fortenovi predstavnikom slovenskih dobaviteljev pojasnili, da ločenega sporazuma z njimi ne morejo podpisati, ker bi pomenil kršitev konkurenčnega prava.

To po pisanju portala potrjuje bojazni, da se bo položaj slovenskih dobaviteljev po prenosu močno poslabšal, najbolj zaradi hrvaških prehrambnih podjetij, ki so tudi upniki 'starega' Agrokorja in lahko prihodke najhitreje povečajo prav z okrepljeno prodajo svojih izdelkov na policah Mercatorja v Sloveniji in drugih državah nekdanje Jugoslavije.

Počivalšek je sicer pred dvema tednoma znova spomnil na dva pogoja, ki morata biti izpolnjena za izvedbo omenjenega prenosa s starega insolventnega Agrokorja na novo skupino - pridobljeno soglasje varuha konkurence in soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja, med katerimi je tudi državna SID banka. Na vprašanje, ali dogovor o zaščiti slovenskih dobaviteljev pomeni umik zadržkov SID banke, ni želel konkretno odgovoriti.

Dejal je, da bo odločitev padla po tem, ko bo do dogovora z dobavitelji prišlo, ob tem pa pripomnil, da bi lahko imeli akterji pri pridobivanju soglasja upnic več težav s kakšno drugo banko kot s SID banko, ki po njegovih zagotovilih v postopku deluje konstruktivno in korektno.