c S
Vlada o gospodarskih temah 24.10.2019 17:19 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Vlada je na današnji seji dokapitalizirala družbo 2TDK, sprejela program odprave škode po februarskih poplavah in spremenila uredbo o zelenem javnem naročanju. Opravila je tudi več imenovanj, med drugim je Vojku Stošku podelila še en mandat na čelu družbe Infra.

Vlada je v vlogi ustanoviteljice in edine družbenice s 56 milijonov evrov dokapitalizirala projektno podjetje za razvoj drugega tira 2TDK. S tem vložkom se bo osnovni kapital družbe povečal na 77 milijonov evrov. Državno vplačilo osnovnega kapitala družbe predvideva zakon o drugem tiru. Kot izhaja iz investicijskega programa, bosta kapital za projekt prispevali Slovenija in morebiti zaledna država.

Sprejela je program odprave neposredne škode na stvareh, ki so jih povzročile poplave v februarju. Program je vreden 11,58 milijona evrov, za izvedbo prioritetnih obnov bo letos iz proračunske rezerve namenjenih pet milijonov evrov. Skupaj je bilo škode ob neupoštevanju škode na državnih cestah za 46,52 milijona evrov.

Spremenila je uredbo o zelenem javnem naročanju, ki z dosedanjih 15 na 20 odstotkov zvišuje obvezen delež živil iz shem kakovosti v celotni količini naročenih živil, ki jih mora doseči naročnik.

Opredelila se je do poročila o problematiki odvzema osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave in pojasnila, da so med 29. junijem in 29. avgustom odstrelili 89 medvedov, do 5. septembra pa sta bila odstreljena dva volkova. Odstrel zveri se prednostno izvaja na območjih, kjer se pojavljajo škode in konfliktne situacije.

Andrejo Knez je imenovala na položaj generalne direktorice direktorata za kopenski promet na ministrstvu za infrastrukturo za dobo petih let, in sicer od 1. novembra dalje. Za generalnega direktorja direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko na tem ministrstvu pa je imenovala Darka Trajanova, in sicer od od 1. novembra do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

Za direktorja družbe Infra je znova imenovala Vojka Sotoška, in sicer za dobo štirih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Vlada je sprejela dopolnjena izhodišča za pogajanja za sklenitev kolektivne pogodbe za gozdarsko dejavnost. Strinja se s sindikalnim predlogom, da se javnim uslužbencem, starejšim od 55 let, ki opravljajo delo na terenu, terensko delo zmanjša za dve uri tedensko. S tem, da se javnemu uslužbencu, ki je dopolnil 50 let starosti, letni dopust poveča za pet dni.

V svet javnega zavoda Triglavski narodni park je z današnjim dnem kot predstavnico ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano imenovala Alenko Krenjak in razrešila Gregorja Meterca, ki je podal pisno izjavo.

Vlada se je seznanila z informacijo o nameravanem podpisu dogovora o vpisu satelita Trisat v register vesoljskih objektov. Trisat je izobraževalna vesoljska misija Univerze v Mariboru, ki cilja na medsebojno sodelovanje med slovenskimi univerzitetnimi študenti in slovensko vesoljsko industrijo, pri tem pa temelji na prenosu znanja in tehnologij med univerzitetnim in gospodarskim okoljem z vzpodbujanjem vzajemnega sodelovanja.

Seznanila se je z namero za podpis memoranduma o sodelovanju z Madžarsko na področju razvojnega sodelovanja. Na podlagi sklenjenega memoranduma, ki ga bo podpisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, se bo izvedel prvi skupni projekt, namenjen vzpostavitvi sodelovanja pri zagotavljanju zdravil in druge medicinske opreme v določenih zdravstvenih ustanovah v Nairobiju.