c S
Podelili nazive in priznanja Planetu Zemlja prijazna občina 2019 24.10.2019 19:23 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Na 10. slovesnosti Planetu Zemlja prijazna občina, ki je potekala na Gospodarskem razstavišču, je društvo Planet Zemlja danes podelilo nazive in priznanja občinam, ki so v letu 2019 pokazale najboljši odnos do okolja. Kot so povedali na slovesnosti, projekt prinaša željo po spremembah. Zbrane je nagovoril tudi minister za javno upravo Rudi Medved.

Naziv Planetu Zemlja prijazna občina je letos prejelo sedem občin - Razkrižje, Črna na Koroškem, Ljutomer, Brežice, Krško ter mestni občini Velenje in Ljubljana. Občinam, ki so za las zgrešile naziv in so po ocenah komisije zelo dobre, pa so bila podeljena priznanja. Prejele so jih občine Dol pri Ljubljani, Sevnica in Izola.

Nazive in priznanja Planetu Zemlja prijazna občina so začeli podeljevati leta 2010, ko so se na društvu Planet Zemlja začeli spraševati, kako v lastnem kraju občine strežejo okolju, kakšno kakovost bivanja ponujajo soobčanom ter kakšni so njihovi načrti in cilji. Na natečaju je do zdaj sodelovalo že več kot 150 slovenskih občin.

Predsednik društva je ob podelitvi izpostavil, da je to edina tovrstna raziskava, ki se izvaja v lokalnih skupnostih v Sloveniji, ki nudi sistematični pregled nad aktivnostmi na okoljskih področjih v občini. "Ker letos zaključujemo prvo desetletje projekta, lahko rečem, da se je v tem času skristalizirala skupina občin, ki dajejo okoljskim projektom močan poudarek," je dodal. Omenjeni skupini občin se je zahvalil za sodelovanje ter jih pozval, da ostanejo še naprej primer dobrih okoljskih praks.

Organizatorji so sicer letos izpostavili dejstvo, da število sodelujočih občin v natečaju počasi upada, zato da bodo morali razmisliti o resnih spremembah, pa čeprav bi to pomenilo zaključek natečaja.

Na slovesnosti je bil prisoten tudi minister za javno upravo Medved, ki je pozval k temu, da projekta ne prekinejo. Vsem občinam je čestital za njihov uspeh. Obljubil je, da bodo nadaljevali dialog z občinami, da bodo na koncu dosegli njihovo normalno financiranje, da bodo tako vsi projekti, ki delajo občine prijazne, lahko uresničeni.