c S
Na kratko iz gospodarstva 24.10.2019 18:05 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Na vrhu lestvice 101 največje skupine in družbe, ki jo na podlagi letnih poročil podjetij pripravlja časnik Finance, za leto 2018 je tretjič zapored upravljalec avtocest Dars (465,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, 397,5 milijona evrov EBITDA). Sledita farmacevtska skupina Krka (1,33 milijarde evrov prihodkov od prodaje, 174 milijonov evrov čistega dobička) in energetska skupina Petrol (5,42 milijarde evrov prihodkov od prodaje, 171,5 milijona evrov EBITDA). Na vrhu lestvice najboljših pa je skupina Adria Mobil (marža EBIT 12,8 odstotka, donosnost sredstev 27,9 odstotka), sledita Carthago (marža EBIT 8,2 odstotka, donosnost sredstev 30 odstotkov) in skupina LTH Castings (marža EBIT 16,2 odstotka, donosnost sredstev 16,6 odstotka).

Transparency International Slovenia je tudi letos pripravil forum poslovne integritete in transparentnosti, rdeča nit letošnjega so načini in procesi vodenja, ki spodbujajo etično ravnanje zaposlenih. "Letošnja tema je za podjetja zelo pomembna, ker jim lahko zagotovi prednosti pred podjetji, ki morda ne postavljajo etičnega ravnanja v ospredje. A mnogo dejstev govori v prid spodbujanju etičnega ravnanja, torej tako z vidika poslovanja oz. ustvarjanja dobička kot varovanja ugleda," je pojasnil generalni sekretar Transparency International Slovenia Vid Tomić. Forum povezuje podjetja in druge deležnike, omogoča sodelovanje in izmenjavo dobrih praks in tako zagotavlja bolj učinkovito preprečevanje nezakonitih in neetičnih ravnanj na vseh področjih poslovanja, so sporočili iz Transparency International Slovenia.

Vseslovensko združenje malih delničarjev je opozorilo, da nizko prevzemno ponudbo družbe Ilirika borzno posredniška hiša za delnice družbe Ilirika Morda Zvezda. "Namesto, da bi bile delnice Ilirike modre zvezde uvrščene na organiziran trg vrednostnih papirjev - kot se je večkrat zagotavljalo ob njenem vzpostavljanju, zdaj delničarjem ponujajo pičlih 0,20 evra za delnico. To je šokantno in docela sprevrženo, upoštevaje dejstvo, da je konec leta 2018 knjigovodska vrednost delnice znašala 0,96 evra, ob izdaji delnic leta 2017 pa je emisijska vrednost posamezne delnice znašala 1,10 evra," so zapisali.

KD Group je v sredo izplačala denarno odpravnino delničarjem, ki so podali zahtevo za odkup delnic z oznako za plačilo denarne odpravnine v višini 86,67 evra. S tem je pridobila 26.695 delnic in zanje odštela 2,31 milijona evrov. Sedaj ima KD Group skupaj 93.858 lastnih delnic, kar je 3,8 odstotka vseh izdanih delnic.

Letošnji regionalni dnevi, tokrat potekajo v Bovcu, so današnji prvi dan namenjeni razpravi o spodbujanju razvoja na obmejnih območjih, petek pa bo posvečen demografskim spremembam na podeželskih in urbanih območjih. Državna sekretarka v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Nevenka Ribič je v nagovoru izpostavila pomen teme demografskih sprememb, saj se povečuje delež starejšega prebivalstva, zato je pred Slovenijo še mnogo izzivov na tem področju, so sporočili iz službe vlade.

Kamping portal Avtokampi.si je podelil nagrade najboljšim kampom v Sloveniji in na Hrvaškem za letošnjo sezono. Med domačimi kampi sta zmagovalca kamp Šobec in kamp Koren, najboljše glamping naselje je Olimia Adria Village, najlepše postajališče za avtodome pa imajo v Kopru. Na Hrvaškem so najboljši večji kampi Valkanela, Čikat in Straško, med manjšimi pa kampi Polidor, Mali in Slanica, so sporočili iz omenjenega portala.

Družba LTH Castings je na Trati pri Škofji Loki uradno odprla učni center, v katerem izvajajo praktično izobraževanje za tehnične poklice. V razvoj novega učnega centra je družba v zadnjih treh letih vložila več kot 100.000 evrov, namenjen pa je dijakom srednjih tehničnih šol, ki se izobražujejo za poklic oblikovalec kovin - orodjar oziroma strojni tehnik v vajeniškem in rednem učnem programu, so sporočili iz družbe.

V izlaškem koncernu ETI so v svojih slovenskih podjetjih zaposlenim v povprečju za 10 odstotkov dvignili plače. Kot so zapisali, so se za potezo odločili zaradi spremembe zakona o minimalni plači. "Cilj je bil, da se plače v naslednjem letu dvignejo vsem zaposlenim in ne le tistim z najnižjimi plačami, saj bi morebitna povečana uravnilovka negativno vplivala na motivacijo večine zaposlenih," so zapisali. Vpliv dviga bodo nadomestil z dodatnimi investicijami v tehnološko opremo, optimizacijo poslovnih procesov in selitvijo manj donosnih programov v tujino. Ob tem so še dodali, da je njihovo letošnje poslovanje "zelo dobro". Prihodki so bili v devetih mesecih za devet odstotkov višji od lanskih, precej višji pa je tudi dobiček, so strnili.

Višje sodišče v Celju je minuli petek družbi Unior vročilo sodbo v gospodarskem sporu z družbo Rhydcon iz Šmarja pri Jelšah. O sodbi bodo v petek razpravljali nadzorniki Uniroja, po seji bo družba objavila izjavo za javnost, so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Uniorja.