c S
V slovenjgraški bolnišnici izredni nadzor ugotovil nepravilnosti pri obdelavi osebnih podatkov 24.10.2019 18:05 Slovenj Gradec, 24. oktobra (STA) - V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec sta bila lani in letos na podlagi suma, da je prišlo do nezakonite obdelave osebnih podatkov, opravljena dva izredna notranja nadzora. V enem je bilo ugotovljeno, da so osebne podatke nezakonito obdelovale tri delavke bolnišnice, zoper katere je bolnišnica že ukrepala, prav tako Informacijski pooblaščenec.

Zahtevo za izredni notranji nadzor, ki je pokazal nezakonitosti, je podala bolnica. Tri delavke bolnišnice, za katere je nadzor pokazal, da so osebne podatke obdelovale nezakonito, so prejele opozorila pred redno odpovedjo pogodb o zaposlitvi iz krivdnega razloga, so danes sporočili iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, potem ko je svet zavoda na redni seji v sredo obravnaval poročilo o izvedenih notranjih nadzorih s področja varstva osebnih podatkov.

Ob tem so v bolnišnici pojasnili še, da je nato bolnišnica v skladu s področno uredbo izpolnila uradno obvestilo o kršitvi varnosti osebnih podatkov oz. je izvedla samoprijavo, čemur je sledil inšpekcijski postopek Informacijskega pooblaščenca. Ta inšpekcijski postopek pa je bil 13. junija letos s sklepom ustavljen, ker v postopku na strani bolnišnice ni odkril nepravilnosti. Je pa Informacijski pooblaščenec zoper delavke uvedel postopke v skladu z določbami zakona o prekrških.

V drugem primeru izrednega notranjega nadzora pa je bilo ugotovljeno, da so delavci osebne podatke pacientke uporabljali izključno za namene opravljanja del in nalog na svojem oddelku oziroma enoti in tako niso kršili notranjih pravil Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, so navedli v bolnišnici.

V koroški bolnišnici sicer opravljajo tudi redne notranje nadzore na področju varstva osebnih podatkov. Opravljeni nadzori lani in letos so ugotovili nekatere nepravilnosti, ki pa so jih, kot je pokazala ponovna presoja na vseh oddelkih, že odpravili.