c S
V hrvaški družbi Đuro Đaković stavka 600 delavcev 24.10.2019 18:05 Zagreb/Slavonski Brod, 24. oktobra (STA) - Ker še niso prejeli septembrskih plač, je danes približno 600 delavcev skupine Đuro Đaković iz Slavonskega Broda začelo stavkati. Poleg zasluženega denarja zahtevajo tudi odstop uprave, ki jo imajo najbolj odgovorno za stanje v skupini. Kot opozarjajo, ne bodo dovolili, da bi se ponovila usoda puljske ladjedelnice Uljanik, ki ji grozi stečaj.

Skupina, ki jo sestavljajo matična družba Đuro Đaković in še štiri podjetja, je najbolj znana po proizvodnji železniških vagonov in tramvajev, a tudi vojaškega programa vključno z oklepniki patria. So strateški partner hrvaškega ministrstva za obrambo.

Zaposlenim v dveh podjetjih skupine so septembrske plače nakazali, ostali pa nanje zaman čakajo že teden dni, zato je približno 600 delavcev danes začelo stavkati, potem ko so se petdnevna pogajanja z upravo končala brez dogovora.

Največji posamezni lastnik družbe je hrvaška država, ki ima preko centra za prestrukturiranje in prodajo (Cerp) ter hrvaške poštne banke (HPB) nekaj več kot 31-odstotni delež. Sledijo mali delničarji z nekaj več kot 30 odstotki delnic, podjetnik Nenad Bakić s skoraj 18 odstotki ter banka Addiko z nekaj manj kot desetodstotnim lastniškim deležem.

Predstavnik sindikata in vojnih veteranov v družbi Ivan Barić je danes opozoril, da ne bodo dovolili scenarijev, kakršen se je zgodil v primeru puljske ladjedelnice Uljanik, ki ji grozi stečaj. Če do ponedeljka ne bodo dobili plač, bodo protestirali pred sedežem Brodsko-posavske županije, potem pa bodo proteste preselili v Zagreb, so Barićevo izjavo povzeli hrvaški mediji.

Po mnenju delavcev je za težave podjetja najbolj odgovorno vodstvo družbe. Zato zahtevajo odstop vseh članov uprave. Trdijo, da do težav s financiranjem prihaja že pol leta, pa čeprav imajo z naročili proizvodnjo zapolnjeno do konca leta 2021. Denarja zmanjkuje za plače, a tudi za sklenitev dogovorjenih poslov in vlaganja.

Predsednik uprave Marko Bogdanović je danes dejal, da si prizadevajo zagotoviti denar za plače pri potencialnih posojilodajalci. Kdaj bo denar na računih delavcev, ni znal povedati, je poročal hrvaški radio. Pojasnil je, da nimajo denarja za plače, ker je prišlo do "težav s financiranjem proizvodnje vagonov", kar je imelo verižne posledice za obveznosti skupine.

Predsednik največjega hrvaškega sindikata, Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške, Mladen Novosel je danes v Slavonskem Brodu ocenil, da se namerava hrvaška vlada odpovedati tudi zadnji delnici, ki jo ima v hrvaških podjetjih. Na ta način bo, kot je izjavil, uničila tudi hrvaško industrijo. Meni, da je stavka v Đuru Đakoviću tudi boj za obstoj kovinarske industrije na Hrvaškem.

Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat je medtem povedal, da Đuro Đaković ima perspektivo, ter da je v vladnem interesu, da bi našli rešitev.