c S
Uprava Petrola z Berločnikom na čelu sporazumno odstopila 25.10.2019 06:50 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Nadzorni svet Petrola se je danes z upravo družbe s Tomažem Berločnikom na čelu sporazumno razšel, so povedali v Petrolu. Razlog za takšno odločitev so razhajanja v strategiji.

Skupaj z Berločnikom sicer z vrha Petrola odhajata tudi člana uprave Rok Vodnik in Igor Stebrnak.

Berločnik je po odhodu s seje nadzornega sveta, ki se je začela pozno popoldne, po poročanju TV Slovenija dejal, da je ponosen na svoje devetletno delo v Petrolu, ki so ga v tem času uspešno prestrukturirali. Pojasnil je, da so bili razlog za sporazumen odhod z vrha energetske družbe različni pogledi.

Podrobneje razlogov za odhod uprave v Petrolu ne navajajo, v medijih pa se vrstijo različna neuradna ugibanja. Po nekaterih naj bi bile razlog "napake pri projektu, ki bi zelo spremenil podobo Petrola, kjer je uprava ignorirala opozorila nadzornikov". Šlo naj bi za seznam naložb, v katere naj bi vlagal Petrol, in za nekatere naložbe, ki jih Berločnik ni želel izpeljati, navajajo Finance.

TV Slovenija medtem navaja, da naj bi uprava Petrola načrtovala nakupe treh energetskih podjetij na Balkanu. Za to bi se morala družba zadolžiti in izdati petletne obveznice, a je bila višina zadolžitve za nadzornike nesprejemljiva.

Kdo bo prevzel vodenje Petrola, trenutno še ni jasno. Po informacijah nekaterih medijev pa naj bi Berločnika začasno zamenjala dosedanja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popovič, sicer nekdanja članica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH).

O menjavi vodstva Petrola se je danes ugibalo že čez dan. Ta točka sicer ni bila na dnevnem redu seje nadzornikov.

Portal Siol je dopoldne pisal, da naj bi nadzorni svet odločal o morebitnem odpoklicu Berločnika, spletne Finance pa, da naj bi celotna uprava Petrola odstopila.

Uprava družbe je popoldne prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila, da ni bila seznanjena s točko, v okviru katere bi nadzorniki odločali o zamenjavi uprave. Ob tem je dodala, da poslovanje skupine poteka nemoteno, skladno s potrjeno strategijo in letnim planom.

Že pred začetkom seje nadzornega sveta so ugibanja o menjavi vodstva Petrola komentirali v Združenju Manager, katerega član je Berločnik. Spomnili so na rekordno poslovanje in uspešno prestrukturiranje Petrola v času Berločnikovega mandata ter opozorili na demonstracijski učinek morebitne zamenjave vodstva.

"Z morebitnim rušenjem uspešnega vodstva bi tisti, ki ga želijo odstaviti, oz. vladajoča politika posredno sporočili, da jim je malo mar za družbeno blaginjo in dobrobit največjega slovenskega podjetja, s tem pa za več kot 5000 ljudi oz. da so jim pomembni le lastni, parcialni in politični interesi. Zato v Združenju Manager ostro nasprotujemo morebitni menjavi vodstva iz političnih razlogov, s tem pa tudi političnim igricam, ki prepogosto delajo škodo gospodarstvu in družbi," so zapisali.

Berločnik je bil na čelu Petrola, v katerem ima država posredno in neposredno nekaj manj kot tretjinski lastniški delež, od februarja 2011, drugi petletni mandat bi se mu iztekel leta 2021. Letos je prejel nagrado Združenja Manager za najboljšega menedžerja, že leta 2007 je prejel tudi priznanje za najboljšega mladega menedžerja.

Petrol sicer posluje dobro - lani je na ravni skupine ustvaril 91,8 milijona evrov čistega dobička, v prvem letošnjem polletju je ta znašal 40,7 milijona evrov, letos pa je Petrol, kot je nedavno v pogovoru za STA, enem redkih v času svojega mandata, povedal Berločnik, na dobri poti, da preseže načrte.