c S
Danes prvo zasedanje ESS po prekinitvi socialnega dialoga 25.10.2019 07:00 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Danes bo prvič, odkar so delodajalci septembra prekinili socialni dialog, znova zasedal Ekonomsko-socialni svet (ESS). Socialni partnerji bodo imeli na mizi predlog sprememb poslovnika o pravilih delovanja ESS, ki ga je v minulih dneh pripravila posebna komisija in predvideva, da bodo lahko v prihodnje obravnavali tudi nevladne zakonske predloge.

Delodajalci so konec septembra prekinili socialni dialog, ker se ne strinjajo, da se predloge zakonov v DZ vlaga mimo ESS. Razburili so jih predlogi, ki jih v postopek vlaga Levica in bi bili lahko sprejeti brez soglasja socialnih partnerjev, tako kot se je to zgodilo lani v primeru novele zakona o minimalni plači.

Prakso, po kateri se zakone sprejema mimo ESS, so obsodili tudi sindikati, zato je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič septembra protestno odstopila s funkcije vodje ESS.

Predstavniki vlade, delodajalcev in sindikatov so se zaradi zapleta v začetku oktobra s predsednikom vlade Marjanom Šarcem dogovorili, da bodo spremenili poslovnik ESS, in sicer tako, da bo ESS lahko obravnaval tudi nevladne predloge zakonov, ki jim bo vlada naklonjena, in to še preden bodo ti romali v parlamentarni postopek.

Za pripravo predloga sprememb poslovnika je bila vzpostavljena posebna komisija, ki sta jo sestavljala po dva člana vsake strani: vladne, delodajalske in sindikalne. V zadnjih dveh tednih se je sestala večkrat, zato je bila seja ESS z minulega petka prestavljena na današnji dan.

Praviloma je sicer soglasje socialnih partnerjev zahtevano za zakonske predloge s področij pokojnin, trga dela in zdravstva, za zakonske predloge, ki pokrivajo druga področja, pa zadostuje zgolj razprava ESS.