c S
Pred sejo nadzornikov Petrola ugibanja o spremembah v vodstvu družbe 24.10.2019 14:22 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - V vrhu Petrola bi po pisanju medijev lahko prišlo do sprememb. Popoldne se bo namreč sestal nadzorni svet družbe, ki na dnevnem redu sicer nima točke o zamenjavi uprave, naj bi pa po nekaterih informacijah odpoklical predsednika uprave Tomaža Berločnika, medtem ko naj bi po drugih odstopila kar celotna uprava Petrola.

Nadzorni svet Petrola, ki ga vodi Nada Drobne Popovič, se bo danes popoldne zagotovo sestal. Dnevni red seje ni znan; Drobne Popovičeva je sporočila le, da je današnja seja nadaljevanje prejšnje seje, točke o zamenjavi uprave pa da ni na dnevnem redu.

Portal Siol je dopoldne pisal, da naj bi nadzorni svet pod vodstvom Nade Drobne Popovič danes odločal o morebitnem odpoklicu Berločnika, spletne Finance pa poročajo, da naj bi danes odstopila celotna uprava Petrola, v kateri sta še člana Rok Vodnik in Igor Stebernak ter delavska direktorica Ika Krevzel Panić.

Po navedbah Siola gre očitno za novo fazo zamenjave uprave Petrola, ki naj bi si jo del koalicije želel že več mesecev. Že pred spomladansko skupščino družbe so, kot navaja portal, posamezniki iz vladajoče LMŠ preverjali možnosti za zamenjavo nekaterih članov nadzornega sveta, ki naj bi bili preveč naklonjeni upravi, a do te ni prišlo. Tej je nasprotoval tudi največji domači zasebni lastnik Petrola Dari Južna, ki prek svojih podjetij obvladuje dobrih 10 odstotkov delnic.

Po neuradnih informacijah Financ naj bi nadzorniki za razpravo o zamenjavi izkoristili domnevne "napake pri projektu, ki bi zelo spremenil podobo Petrola, kjer je uprava ignorirala opozorila nadzornikov". Za kateri projekt naj bi šlo, viri ne želijo razkriti, do tega pa, očitno, še ni prišlo.

Berločnik je na čelu Petrola, v katerem ima država približno tretjinski lastniški delež, od februarja 2011, drugi petletni mandat se mu izteče leta 2021. Letos je prejel nagrado Združenja Manager za najboljšega menedžerja, že leta 2007 je prejel tudi priznanje za najboljšega mladega menedžerja.

Petrol sicer posluje dobro - lani je na ravni skupine ustvaril 91,8 milijona evrov čistega dobička, v prvem letošnjem polletju je ta znašal 40,7 milijona evrov, letos pa je Petrol, kot je v pogovoru za STA nedavno povedal Berločnik, na dobri poti, da preseže načrte.