c S
Vlada o aneksu tri za skrajševanje čakalnih dob 24.10.2019 07:44 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Vlada bo na današnji seji odločala o aneksu tri k splošnemu dogovoru v zdravstvu, ki naj bi določal financiranje povečanega obsega dela za skrajševanje čakalnih dob. Aneks predvideva, da bo za bolnike na voljo več storitev, ker bodo programi, kjer so daljše čakalne dobe, bolje plačani. Plačilo bo zagotovil ZZZS v višini okoli 10 milijonov evrov.

Z aneksom se zagotavljajo tudi sredstva za cepljenje in za začetek izvajanja pilotnega projekta optimizacije čakalnih dob, ki ga je že pred časom napovedal minister za zdravje Aleš Šabeder.

Letos so že izvedli pilotni projekt optimizacije čakalnih dob na področju ortopedije. S podobnim pristopom nameravajo nadaljevati tudi na drugih področjih, kjer so nedopustno dolge čakalne dobe.

Predlog akcijskega načrta za obvladovanje čakalnih dob za leti 2019 in 2020 je razdeljen na vsebine, ki pokrivajo področja financiranja v okviru splošnega dogovora, pa tudi aktivnosti, povezane s kakovostjo podatkov o čakajočih in čakalnih dobah, spremenjeno strategijo spremljanja podatkov na nacionalni ravni ter mrežo izvajalcev zdravstvene dejavnosti, je v odgovoru na poslansko vprašanje v ponedeljek pojasnil minister.

Za povečan obseg zdravstvenih storitev pri skrajševanju čakalnih dob naj bi v letošnjem letu namenili dodatnih deset milijonov evrov. Za toliko so namreč razbremenili zdravstveno blagajno, ko so poslanci v torek potrdili vladno novelo o zdravniški službi, ki je povečala sredstva iz proračuna za financiranje specializacij in pripravništev zdravnikov in zdravstvenih delavcev.

Kot je v obrazložitvi predloga novele pojasnjeval sekretar na ministrstvu za zdravje Tomaž Pliberšek, je vlada dodatna sredstva iz proračuna namenila zaradi ugodne finančne situacije in za razbremenitev sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Plačilo dela specializacij in pripravništev gre namreč iz blagajne Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).