c S
Na kratko iz gospodarstva 23.10.2019 19:33 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) se je na današnji seji seznanil s četrtletnim poročilom pooblaščenca za skladnost poslovanja in integriteto za obdobje od konca junija do konca septembra, pregledom rezultatov portfelja v prvem letošnjem polletju in osnutkom letnega načrta upravljanja za leto 2020. Seznanil se je tudi z letnim poročilom o upravljanju kapitalskih naložb države in SDH za lani 2018, ki ga bo objavil v prihodnjih dneh, so sporočili iz SDH.

Slovensko visokotehnološko podjetje Eligma, ki trgovcem s sistemom GoCrypto (prej Elipay) omogoča, da pri nakupih sprejemajo kriptovalute, plačilo pa prejmejo v evrih, se širi v Švico, Združeno kraljestvo, Turčijo, Srbijo in Bolgarijo. Kot so sporočili iz podjetja, je sistem po dobrem letu prisoten na več kot 530 lokacijah v Sloveniji in na Hrvaškem, z njim pa lahko plačuje več kot štiri milijone uporabnikov. "Prizadevamo si, da naše rešitve ne bi uporabljali le v razvitih državah, temveč da bi pripomogla k reševanju problemov tam, kjer so plačilne alternative nujne zaradi kolapsa obstoječih gospodarskih sistemov in lokalnih valut," je poudaril direktor Eligma Dejan Roljić.

Potem ko je skupščina Sklada obrtnikov in podjetnikov maja izglasovala sklep, ki prejemnikom znižuje poklicne pokojnine za 30,4 odstotka, je območna Obrtno-podjetniška zbornica Logatec organizirala srečanje oškodovanih obrtnikov in podjetnikov z namenom, da jih spodbudi in poveže v kolektivni tožbi zoper sklad. Za nadaljevanje postopkov bo moral vsak oškodovanec, ki se bo želel pridružiti kolektivni tožbi, posebej podpisati pooblastilo za zastopanje, ki bo moralo vsebovati tudi podatke o trajanju vlaganja v sklad in višino oškodovanja. Pooblastila za zastopanje in vsa dodatna pojasnila bodo obrtniki in podjetniki lahko dobili na območnih obrtno-podjetniških zbornicah, rok za oddajo pooblastil pa je 1. december.

Lokalna skupnost in krajani širše okolice pošte Jagodje se še naprej borijo za ohranitev tamkajšnje poslovalnice, katere poslovanje namerava Pošta Slovenije prenesti na centralno Izolsko pošto. Krajani Jagodja Pošti Slovenije med drugim predlagajo preusmeritev poštnega poslovanja izolskega podeželja na pošto Jagodje, s čemer bi obenem razbremenili preobremenjeno centralno izolsko pošto. Krajevna skupnost Jagodje-Dobrava je proti zaprtju poštne poslovalnice zbrala tudi 2372 podpisov, ki so jih med drugim prispevala tamkajšnja društva, gostinski lokali in podjetniki. Krajani obenem pozivajo vlado, DZ, državni svet in Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS, da preprečijo "do krajanov nedostojno odločitev".

Novo spletišče državne uprave, portal gov.si, je po odločitvi strokovne žirije devetega bienala slovenskega oblikovanja Brumen na torkovi slovesnosti v Narodni galeriji dobilo priznanje Fundacije Brumen za odlično slovensko oblikovanje. Ministrstvo za javno upravo je v sodelovanju z uradom vlade za komuniciranje in ostalimi organi državne uprave ter podjetjem Innovatif prečesali več kot 100 spletišč in jih postavili na enotno spletno mesto, so sporočili z ministrstva.

Mestna občina Koper bo prihodnji mesec izpeljala novo javno dražbo nepremičnin, na kateri bo iskala kupce za 21 nepremičnin oz. nepremičninskih sklopov v skupni vrednosti 1,24 milijona evrov. Rok za vplačilo varščin je 29. oktober, javno dražba bo v prostorih občine 5. novembra ob 10. uri. Celoten seznam nepremičnin, ki jih bo občina prodajala na dražbi, je na voljo na na povezavi https://www.koper.si/sl/tenders/javna-drazba-za-prodajo-nepremicnin-v-lasti-mok/, so sporočili z občine.

Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je danes proslavil 70. jubilej. Za državo, ki je v veliki meri pokrita z gozdnimi površinami, je vprašanje upravljanja z gozdovi izjemno pomembno. Ustrezno gospodarjenje z gozdnimi viri ter skrb za njihovo dobrobit so zato že od oblasti v nekdanji skupni državi terjala začetek usposabljanja in izobraževanja ustreznega kadra, zaradi česar je pred 70 leti nastala pobuda za izoblikovanje programa univerzitetnega študija gozdarstva, so sporočili.

Ministrstvo za finance je s posebno konferenco na Brdu pri Kranju danes obeležilo 20. obletnico uvedbe sistema MFERAC, ki podpira poslovanje proračunskih uporabnikov na finančnem, računovodskem in plačno-kadrovskem področju. Kot so zapisali na ministrstvu, finančno-računovodski del sistema uporablja skoraj 7000 uporabnikov, kadrovski del pa nekaj več kot 2000 uporabnikov. Sistem so v minulih 20 letih ves čas nadgrajevali in prilagajali potrebam uporabnikov, z razvojem pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje, so izpostavili na ministrstvu.

V Termah Čatež so pred krompirjevimi počitnicami prenovili vhod, sprejemno recepcijo in garderobe. Pri tem so družinam namenili večje, funkcionalne družinske kabine, ki so v neposredni bližini fenov in previjalne mize, tam so zdaj tudi ustrezne garderobe in sanitarije za invalide, so sporočili iz podjetja.

Stranka Lista kolesarjev in pešcev pozdravlja ustanovitev delovne skupine za pripravo predloga dolgoročne vizije razvoja in posodobitve železniške infrastrukture, ki jo je ustanovilo ministrstvo za infrastrukturo, ter jo razume kot nadaljevanje njihove pobude za hitro železnico med Mariborom in Ljubljano. Od delovne skupine med drugim pričakujejo, da bo preučila načine financiranja, ki bodo trajnostni in ekonomsko vzdržni, ter da bo pripravila študijo nove trase za hitro potniško povezavo med Celjsko in Ljubljansko kotlino, natančneje med Kresnicami in Žalcem. Od ministrstva pa pričakujejo, da bo do predsedovanja Slovenije EU v drugi polovico leta 2021 predstavilo idejno zasnovo slovenskega dela trase Trst-Ljubljana-Dunaj, so danes sporočili iz stranke.

Na mednarodni konferenci Dan inovacij Adria 2019: Inovacije na področju primarnih in sekundarnih surovin v Jugovzhodni Evropi, ki jo je v Portorožu organiziral Regionalni center Adria, so strokovnjaki iz Evropske komisije, skupnosti EIT RawMaterials, gospodarstva in znanstvenoraziskovalnih institucij predstavili razpoložljive možnosti, ki jih EIT RawMaterials in RC Adria ponujata poslovnim subjektom za izboljšanje njihovega inovacijskega položaja na področju primarnih in sekundarnih surovin. Konference se je udeležilo več kot 80 udeležencev iz 11 evropskih držav.