c S
Počivalšek za podjetjem bolj prijazen sistem izrabe geotermalne vode 23.10.2019 15:28 Banovci, 23. oktobra (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob današnjem obisku Term Banovci dejal, da morajo imeti podjetja s koncesijami za rabo geotermalne vode te tudi v prihodnje, si pa prizadeva za podjetjem bolj prijazen sistem. Vztraja tudi pri združevanju razpršenega državnega lastništva v turizmu v posebnem skladu, za kar se čaka na odločanje vlade.

"Glede koncesij za rabo geotermalne vode ni potrebno usklajevanje, saj verjamem, da bodo imela ta podjetja koncesije tudi v prihodnje, seveda pa si v odnosu do okoljskega ministrstva želimo, da z izpeljavo koncesijskih pogodb v povezavi z odpadnimi vodami pridemo do tega, da bo zgodba vzdržna in sprejemljiva tudi za podjetništvo," je Počivalšek povedal po ogledu toplic.

Predstavniki turističnih in drugih podjetij, ki za svojo dejavnost uporabljajo geotermalno vodo, že dlje časa opozarjajo na izzive in težave, s katerimi se srečujejo pri koriščenju. Po njihovih besedah slovenska država s strogim sistemom postavlja podjetja v manj ugoden položaj glede na nekatere konkurenčne države.

Turizem sicer minister ocenjuje kot pomembno gospodarsko dejavnost, ki ustvari skoraj 13 odstotkov bruto domačega proizvoda in skoraj 2,8 milijarde prilivov od tujskega turizma. Ob pozitivnih gibanjih v zadnjih letih pa opozarja na težavo, ker je del hotelskih turističnih zmogljivosti v državnih rokah, in to v razpršeni obliki pri različnih upravljavcih.

Še enkrat več je spomnil, da bi v okviru izvajanja strategije trajnostne rasti slovenskega turizma ta problem rešili v treh korakih. V prvem bi razpršeno lastništvo skoncentrirali in konsolidirali v okviru za to usposobljenega državnega sklada.

Ta bi v naslednjem koraku upravljanje teh podjetij pripeljal na višjo raven in začel tudi vlagati, ker brez tega po besedah ministra ni novega turizma. V naslednji etapi naj bi zgodba dobila pravega lastnika, ki ve, kaj hoče, v korist turističnih podjetij in države Slovenije, ne pa tistih, ki bi želeli to prodajati, je dodal.

Počivalšek pri teh načrtih vztraja, že nekaj tednov pa se na vladi pričakuje odločanje vlade o dopolnitvi letnega načrta upravljanja za področje turizma, ki bo prinesla zasnovo za državni turistični sklad. Zakaj natančno vlada o tem še ni odločala, uradno ni znano, neuradno pa se omenja nesoglasja glede tega, ali bo s skladom upravljal Slovenski državni holding ali morda Družba za upravljanje terjatev bank.

Počivalšek je danes sicer obiskal Terme Banovci, ki jih je Sava Turizem nedavno prodala ljutomerskemu podjetju Karba mge. Pot, ki so jo ubrali v Banovcih novi lastniki, minister podpira in verjame, da bodo naredili prave razvojne korake. Banovci so po ministrovem prepričanju biser, ki ga lahko z umnimi koraki samo še nadgradijo.

Za prodajo toplic v Lendavi - Sava Turizem je kupca za Terme Lendava našla v madžarskemu skladu Comitatus, ki naj bi bil povezan z vladajočo politično strukturo v sosednji državi - pa je minister ponovil, da se z njo ne strinja, saj je slovensko tako ali drugače državno podjetje prodalo Terme Lendava madžarskemu državnemu skladu.

"Ne bom komentiral te politike, ker na gospodarskem področju s sosedi Madžari odlično sodelujemo in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje. Tudi zato je treba razpršeno hotelsko lastništvo čim prej skoncentrirati v okviru državnega sklada, da ne bodo posamezne zgodbe potekale v smeri, ki ni bo v korist Slovenije, podjetij, ki se prodajajo, in slovenskega turizma," je dodal.

Za toplice in zdravilišča v Pomurju Počivalšek pravi, da imajo velik potencial, verjame pa tudi, da novi lastniki vedo, v kaj so se spustili. "To so lepe dolgoročne zgodbe, ki jim bodo kos, če bodo sodelovali s podjetji, drugim gospodarstvom in lokalno skupnostjo," je še povedal.

Počivalšek je obiskal tudi občino Križevci pri Ljutomeru, podjetje Vald, oljarno Kmetijske zadruge Ljutomer in Center ponovne uporabe Ormož.