c S
Vseh tveganj ni mogoče vključiti v proračunske dokumente 23.10.2019 14:39 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Finančni minister Andrej Bertoncelj je zadovoljen z oceno fiskalnega sveta, da sta proračuna za leti 2020 in 2021 skladna s fiskalnim pravilom. Glede opozoril in priporočil fiskalnega sveta je v izjavi za medije dejal, da se vlada zaveda tveganj, ki pa jih ni mogoče v celoti vključiti v proračunske dokumente.

"Zavedamo se, da se gospodarstva v našem območju ohlajajo, prav tako tudi naše domače gospodarstvo," je Bertoncelj dejal v DZ ob robu obravnave predloga davčnih sprememb. Minister bo priporočila skrbno preučil, je pa po njegovih besedah "težko vse nevarnosti in pasti vključiti s številkami v proračunske dokumente".

Spomnil je, da je vlada po poslabšanju gospodarske napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj nemudoma ukrepala in zmanjšala državno porabo za 100 milijonov evrov.

Slovenija tudi beleži višjo gospodarsko rast od povprečja območja evra. "Skrbno sledimo dogodkom v naših najpomembnejših trgovinskih partnerjih, ob vsaki spremenjeni napovedi pa se bo vlada nemudoma odzvala, vseh tveganj pa v ta dva dokumenta ni mogoče vključiti," je dejal.

Fiskalnemu svetu se zdi zaskrbljujoče tudi dejstvo, da proračunski dokumenti ne upoštevajo finančnih posledic zakonov, ki so še v fazi sprejemanja. "Poskrbeti moramo, da bomo ohranili gospodarsko rast na tem nivoju, zato pričakujemo pozitivne učinke davčne optimizacije na rast potrošnje," je dejal Bertoncelj, ki je napovedal, da bodo učinke davčne optimizacije v proračun vključili po sprejetju.

Fiskalni svet, ki mu predseduje ekonomist Davorin Kračun, je predloga državnih proračunov za leti 2020 in 2021 ocenil s stališča skladnosti s fiskalnimi pravili. "Kar se tiče fiskalnih pravil, so ta izpolnjena," je v torek dejal Kračun. A medtem ko se predloga proračunov na eni strani skorajda bleščita, pa na drugi strani obstajajo realna tveganja, ki mečejo senco na izpolnjevanje fiskalnih pravil.