c S
Pri Počivalšku o posledicah dviga minimalne plače in ohlajanja gospodarstva 23.10.2019 13:02 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Strokovni svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, posvetovalno telo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, je v torek med drugim razpravljal o blažitvi posledic dviga minimalne plače in ohlajanju gospodarstva. Minister je napovedal neposredne spodbude podjetjem.

Strokovni svet je govoril o ublažitvi posledic dviga minimalne plače, nadaljevanju socialnega dialoga ter razlogih za upadanje sredstev za raziskave in razvoj, poleg napovedanih tem pa so člani sveta na željo delodajalcev razpravljati tudi o študentskem delu, ohlajanju gospodarstva ter omejitvenih ukrepih Banke Slovenije glede najemanja potrošniških kreditov, so danes sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ob dvigu minimalne plače je Počivalšek napovedal, da bo ministrstvo še naprej izvajalo ukrepe za spodbujanje gospodarstva za dvig produktivnosti in konkurenčnosti. "Spodbujali bomo podporno okolje za podjetništvo, ki nudi brezplačne storitve za podjetja. Na drugi strani pa bomo nudili neposredne spodbude za raziskave, razvoj in inovacije, mala in srednje velika podjetja ter spodbujanje internacionalizacije in digitalizacije," je dejal.

Podpora delodajalcem je na voljo tudi prek ministrstva za delo, in sicer pri usposabljanju in izobraževanju zaposlenih. Ob tem je ministrica Ksenija Klampfer spomnila, da se ob koncu leta 'odmrzne' 156. člen zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, kar bo povzročilo delno oprostitev plačila prispevkov delodajalcev za starejše delavce in gospodarstvo predvidoma olajšalo za 19 milijonov evrov.

Gospodarska zbornica Slovenije je predlagala še odlog plačila prispevkov za preprečevanje likvidnostnih težav ob prehodu na izvajanje zakona o minimalni plači. Svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje je sklenil, da se bodo predstavniki gospodarstva poenotili glede končnega svežnja ukrepov, ki ga bo nato obravnaval Ekonomsko-socialni svet.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je prikimal očitkom gospodarstva, da je financiranje raziskav, razvoja in inovacij popolnoma odvisno od sredstev kohezijske politike. Zato bo ministrstvo predlagalo, da se za raziskave in razvoj namenijo tudi sredstva integralnega proračuna.

Predstavniki delodajalcev so izpostavili še problematiko omejitvenih ukrepov Banke Slovenije glede potrošniških posojil, in sicer ocenjujejo, da ukrepi omejujejo potrošnjo, kar da ima negativne posledice na gospodarstvo.

Počivalšek se je strinjal in menil, da so ukrepi preostri: "Ne moremo si privoščiti, da glavnina populacije kljub rastočim prejemkom postane kreditno nesposobna in tako ohromimo našo potrošnjo, ki je pomemben steber gospodarske rasti."

Minister je ocenil, da tovrstni ukrepi sami po sebi spodbujajo ohlajanje gospodarstva, do katerega sicer prihaja zaradi navezanosti slovenskega gospodarstva na tuje trge. Zato podpira predlog Združenja bank Slovenije, da se skliče sestanek z vsemi deležniki na to temo.

Člani sveta so se dotaknili tudi višine plačila študentskega dela, ob čemer je minister dejal, da ima sam glede tega trda stališča, saj "bi morali študentje predvsem študirati, seveda z namenom, da se čim prej po zaključenem študiju tudi vključijo na trg dela, saj smo po statistikah na tem področju nekonkurenčni z drugimi državami članicami EU."

Predstavniki delodajalskih organizacij so bili poenoteni v stališču, da bi lahko višja urna postavka študentskega dela prinesla določene negativne posledice za zaposlene, ki že prejemajo minimalno plačo, kot tudi za študente same. Povedali pa so tudi, da je za podjetja bolj zanesljiva izbira zaposlitev delavca po podjemni pogodbi kot pa najem študenta, ki ga morda naslednji dan zaradi študijskih obveznosti ne bo v službo. Minister je na to odgovoril, da vse te tegobe izvirajo iz toge delovne zakonodaje, ki da podjetjem ne omogoča "dihanja s trgom".