c S
Lidl Slovenija v Arji vasi odprl nov logistični center 23.10.2019 12:51 Arja vas, 23. oktobra (STA) - Lidl Slovenija je danes v Arji vasi odprl nov logistični center. Odprtja se je udeležila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je bo tem ocenila, da je skupna točka Lidla in ministrstva učinkovitost. Novi logistični center naj bi namreč skrajšal prevozne poti, kar pomeni manj izpustov toplogrednih plinov.

Bratuškova je napovedala, da bodo tudi na tem področju na ministrstvu dodali svoj del in prevoznikom subvencionirali nakup pnevmatik višjega cenovnega razreda, ki imajo manj upora in znižajo porabo goriva. Za učinkovitost pa seveda skrbijo tudi z vlaganji v prometno infrastrukturo, je dodala.

Novo skladišče je po njenih pojasnilih poleg tega grajeno na okolju prijazen način in bo kolikor mogoče okolju prijazno tudi obratovalo. Tudi to je stična točka Lidlovih prizadevanj in ukrepov države za čim hitrejši prehod v nizkoogljično družbo, je poudarila ministrica.

Pozdravila je tudi postavitev sončne elektrarne na strehi centra in namestitev svetlobnikov v logističnem centru, s katerimi bodo za osvetlitev prostorov porabili čim več naravne svetlobe. Prioriteta ministrstva je namreč, da bi imeli v Sloveniji čim več čiste energije.

Bratuškova je spomnila, da se je Dars že lotil nove začasne ureditve avtocestnega priključka Arja vas, po katerem bo dnevno vozilo 80 do 100 tovornih vozil iz oz. do Lidlovega logističnega centra.

"Dars je izvedel tisto najnujnejše - uredil je semaforje na priključkih z avtoceste na regionalno cesto in tudi začel s širitvijo priključkov, da bo promet bolj varen. Trajno rešitev pa bomo izvedli v naslednjih letih. Najprej sledi projektiranje, ki bo potekalo v tesnem sodelovanju med Darsom, direkcijo za infrastrukturo in Občino Žalec, kasneje, predvidoma leta 2021, pa se bo začela tudi gradnja nove ustrezne prometne ureditve," je še dejala ministrica.

Kot je povedal generalni direktor Lidl Slovenija Gregor Kosi, je nov logistični center njihov največji in najsodobnejši center v Sloveniji in širše v regiji. Logistični center, ki stoji na 13 hektarjih zemljišč, meri več kot 57.000 kvadratnih metrov, zaradi modularne gradnje pa se bodo v njem logistične poti bistveno skrajšale in prilagodile trenutnim potrebam.

Kosi je celotno naložbo v nov logistični center, ki so ga začeli graditi junija lani, ocenil na 70 milijonov evrov. Selitev z zdajšnje lokacije v Komendi se bo po njegovih napovedih začela čez dva tedna. V novem centru bo zaposlenih več kot 200 ljudi, od tega so jih 100 zaposlili na novo.

Lidl Slovenija ima 57 trgovin v Sloveniji in več kot 1800 zaposlenih. Do konca leta naj bi po Kosijevih pojasnilih odprli še tri nove trgovske centre. Medtem se še vedno odločajo, ali bodo gradili logistični center v Zalogu pri Ljubljani, ki naj bi bil še precej večji in namenjen oskrbovanju širše regije.

Logistični center v Arji vasi je načrtovan tako, da bo v celoti deloval okolju čim bolj prijazno. Za hlajenje bodo tako uporabljali okolju prijazne materiale, za ogrevanje bodo koristili odpadno toploto iz hladilne tehnike, center pa ima tudi sončno elektrarno z močjo enega megavata, ki bo poskrbela za približno tretjino potreb centra po električni energiji.

V logističnem centru je 38.000 paletnih mest, ima tudi 100 nakladalnih ramp, pri gradnji pa je sodelovalo več kot 100 slovenskih podjetij.