c S
Softbank Group z večmilijardno injekcijo v Wework 23.10.2019 10:58 Tokio, 23. oktobra (STA) - Japonski telekomunikacijski in investicijski velikan Softbank Group je danes potrdil, da bo ameriškemu startup podjetju za deljenje pisarniških prostorov in delavnic Wework namenil več milijard dolarjev težko injekcijo. S tem bo povečal svoj delež v tej družbi na okoli 80 odstotkov.

Dogovorjeni sveženj vključuje svež kapital podjetju Wework v višini pet milijard dolarjev (4,5 milijarde evrov), pospešitev izplačil že pred tem obljubljenih financ v višini 1,5 milijarde dolarjev (1,3 milijarde evrov) in poziv obstoječim delničarjem k vplačilu dodatnega kapitala. Cena za delnico je postavljena pri 19,19 dolarja (17,25 evra), z dokapitalizacijo obstoječih lastnikov pa je načrt zbrati tri milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov).

Posel je tako skupaj vreden 9,5 milijarde dolarjev (8,5 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skladno z dogovorom bo soustanovitelj Wework Adam Neumann, ki se je moral septembra zaradi sumljivega povezovanja osebnega premoženja s premoženjem podjetja, pa tudi nekonvencionalnega vedenja, med drugim uporabe drog, posloviti od funkcije izvršnega direktorja, izstopil tudi iz uprave družbe. Imel bo le še vlogo "opazovalca". Predsednik uprave zagonskega podjetja bo postal Marcelo Claure iz Softbank.

Viri AFP navajajo, da bo Neumann dobil tudi milijardo dolarjev (898,9 milijona evrov) za svoje delnice v Softbank, 500 milijonov dolarjev (449,4 milijona evrov) za kritje osebnih dolgov in 185 milijonov dolarjev (166,3 milijona evrov) za svetovanje. Obdržal naj bi tudi manjši delež v Wework.

Posel naj bi stabiliziral položaj tega ameriškega zagonskega podjetja, ki je veljalo za enega najbolj bleščečih startupov, zdaj pa preživlja zelo turbulentne čase in krvavo potrebuje sveža sredstva. Do konca leta za kritje stroškov potrebuje vsaj tri milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov).

Wework je septembra zaradi vprašljive dolgoročne dobičkonosnosti opustil namero za vstop na borzo. Njegova vrednost je bila sicer pred tem ocenjena na 47 milijard dolarjev (42,2 milijarde evrov).

Ameriško zagonsko podjetje je zaživelo leta 2010. S fleksibilnim deljenjem pisarniških prostorov in delavnic je poskrbelo za revolucijo pri komercializaciji nepremičnin. Operacije izvaja v 111 mestih v 29 državah.

"Svež kapital bo podjetju omogočil nov zagon. Zavezal sem se, da mu zagotovim dobičkonosnost in pozitiven denarni tok," je danes dejal prvi moč Softbank Masayoshi Son.

Softbank ima trenutno v Wework 29-odstotni lastniški delež, po novem bo imel približno 80-odstotnega, a, tako v japonski družbi, to še ne pomeni prevzema nadzora. "Wework ne bo podružnica Softbank. Wework bo partner Softbank," so zapisali v izjavi za javnost.

Softbank se je sprva posvečal razvoju programske opreme, nato pa pod glavnim izvršnim direktorjem Sonom postal investicijski velikan, ki vlaga v številna podjetja in projekte v najrazličnejših sektorjih. V zadnjem obdobju veliko vlaga tudi v ZDA. Poleti je denimo napovedal sodelovanje s tehnološkimi podjetji, kot sta Apple in Microsoft, v novem 108 milijard dolarjev (97 milijard evrov) težkem investicijskem skladu, ki naj bi pospešil razvoj umetne inteligence.