c S
Podjetje Virs pri razvoju stavi na zaposlene 23.10.2019 10:55 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - V lendavskem podjetju Virs, ki ga je družba Dnevnik v torek razglasila za zlato gazelo 2019, so po besedah direktorja Renata Pahorja in prokurista Aleša Puklavca ponosni, da jim je z vlaganji v znanje in tehnologijo ter sposobnostjo preobrazbe uspelo doseči takšne rezultate. Kot sta povedala za STA, so ključnega pomena za uspeh odlični zaposleni.

Kot je po podelitvi nagrade v Cankarjevem domu za STA dejal Pahor, jim zlata gazela predstavlja dokaz, da so delali dobro. "Je poplačilo vsega našega truda in prizadevnosti ter predstavlja obveznost, da bomo na tej poti vztrajali tudi v prihodnje," je dodal.

Virs prihaja iz pomurske regije, ki razvojno zaostaja za osrednjo Slovenijo, a na to po njegovih besedah gledajo kot na posebno priložnost. Kot je pojasnil, želijo z zaposlovanjem in usposabljanjem lokalne delovne sile tej omogočiti, da ostane v regiji. "Vesela sva, da sva uspela ustvariti pogoje, ki mladim omogočajo, da ostanejo v tem okolju," je poudaril.

S pridobivanjem delovne sile po Puklavčevih besedah nimajo težav. "Zaradi angažiranja in naše štipendijske politike dobivamo najboljše kadre. K nam prihajajo mladi z najvišjimi povprečnimi ocenami med študijem," je povedal. Poudaril pa je, da jih bodo v prihodnje potrebovali še več.

Manj zadovoljni so s poslovnim okoljem v državi. Pahor je izpostavil predvsem napovedane nove obdavčitve, "ki so nenaklonjene temu, zaradi česar podjetniki vztrajamo". Puklavec je ob tem poudaril, da jim s prilagoditvami kljub vsemu uspe nasloviti vse izzive in da jim je država v določenih razvojnih fazah pomagala.

Negotovost v posel v zadnjem času vnašajo tudi geopolitične napetosti, ki jih je s svojo protekcionistično politiko sprožila administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Kot je dejal Puklavec, takšne politike tudi tistim podjetjem, ki posledic neposredno ne čutijo, nedvomno povzročajo nelagodje.

"Podjetniki potrebujemo stabilno in predvidljivo okolje, se pa bomo morali prilagoditi tudi takemu spremenjenemu stanju. Poiskali bomo primerne ukrepe in rešitve, da bomo uspešni tudi v spremenjenih razmerah," je dodal.

Podjetje Virs, letošnja dravsko-pomurska gazela, je svojo pot začelo pred 15 leti z zastopstvi. Z akumulacijo in vlaganji v znanje in tehnologijo ter sposobnostjo preobrazbe so danes specializirani na ozko tržno nišo avtomatizacije in robotizacije na področju varjenja in rezanja, so nagrado utemeljili na Dnevniku.

V zadnjih petih letih so prihodke povečali za skoraj štirikrat; lani so dosegli 8,2 milijona evrov. Pri tem dosegajo nadpovprečno dodano vrednost, ki je lani znašala 67.945 evrov na zaposlenega. Podjetje posluje z bonitetno odličnostjo AAA, zaposlenim izplačuje nadpovprečne plače, registrirano pa imajo tudi raziskovalno skupino.