c S
PSA v četrtletju kljuboval nespodbudnim trendom v sektorju 23.10.2019 10:28 Pariz, 23. oktobra (STA) - Francoski avtomobilski velikan PSA, ki ima v lasti znamke Citroen, Peugeot in Opel, je kljub nespodbudnim razmeram v avtomobilski industriji v tretjem četrtletju uspel ustvariti rast prihodkov. Ti so v medletni primerjavi na ravni celotne skupine narasli za en odstotek na 15,6 milijarde evrov, in to kljub padcu prodanih vozil.

Rast prihodkov je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP skladna s pričakovanji analitikov, do nje pa je prišlo kljub 5,9-odstotnemu upadu prodaje vozil na 674.000 enot.

Samo v avtomobilskem delu skupine, PSA je aktivna tudi na področju nekaterih storitev, so sicer prihodki narasli za le 0,1 odstotka na 11,8 milijarde evrov, kar pa je bilo po pisanju AFP malo pod pričakovanji trga.

A vseeno velja ocena, da se skupina glede na nespodbudne razmere v svetovni avtomobilski industriji, ki se sooča tako s tveganji zaradi trgovinskih napetosti kot z izzivi zaradi tehnološkega prehoda v sektorju, drži razmeroma dobro.

Rast prihodkov je predvsem posledica večje prodaje dražjih modelov, predvsem tistih iz skupine športnih terencev. Je pa PSA čutil posledice upočasnjevanja gospodarske dinamike na Kitajskem, kjer se je sicer že tako razmeroma omejen obseg prodaje skoraj prepolovil.

PSA kar 90 odstotkov svojih vozil proda v Evropi, potem ko je pred časom ustavil prodajo na zanje vrsto let pomembnem iranskem tržišču zaradi znova uvedenih ameriških gospodarskih sankcij proti islamski republiki.

V devetih mesecih skupaj so bili prihodki skupine s 53,9 milijarde evrov za 0,2 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani.

Minuli teden je prodajne številke objavil tudi francoski tekmec Renault. Ta je v tretjem četrtletju poročal o 1,6-odstotnem medletnem padcu prihodkov na 11,3 milijarde evrov in znižal tudi napovedi za celotno leto, ko pričakuje za štiri odstotke nižje prihodke kot v 2018.