c S
Razbremenjujemo delo, da bodo zaposleni dobili več 23.10.2019 09:50 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - DZ ima danes na dnevnem redu predlog davčnih sprememb, s katerimi se po besedah finančnega ministra Andreja Bertonclja razbremenjuje delo, da bodo zaposleni dobili višje neto prejemke. Želje so sicer še večje in tudi sam si želi, da bi delo razbremenili še bolj, a nas javne finance omejujejo. Je pa napovedal dodatne ukrepe v nekaj letih.

V paketu davčnih sprememb so predlogi sprememb zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb ter o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, posledično so potrebne še spremembe zakona o davčnem postopku. "Temeljni razlog za predlagane spremembe je obstoječa struktura davkov v Sloveniji, predvsem na področju obremenitve dela in kapitala," je poslancem povedal Bertoncelj.

Lestvica za odmero dohodnine bo nekoliko prijaznejša do zaposlenih, saj se bodo v vseh petih davčnih razredih meje zvišale, v drugem in tretjem pa se bosta za eno odstotno točko tudi znižali stopnji davka. Zvišuje se tudi splošna olajšava in spreminja dodatna splošna olajšava.

"Spremembe so narejene v dobro vseh nas, ki delamo, in glede na možnosti, ki jih imamo," je dejal Bertoncelj. Z njimi bomo na boljšem vsi, pripravili pa so jih predvsem z mislijo na razbremenitev visoko strokovnih zavezancev, ki po njegovih besedah pomembno prispevajo k dodani vrednosti naših podjetij.

Spomnil je na davčno razbremenitev regresa, ki je bila uveljavljena že pred poletjem, ter izračunal, da bo zavezanec z minimalno plačo in minimalnim regresom po novem prejel približno 150 evrov več na leto, zavezanec z minimalno plačo in regresom v višini povprečne plače pa tudi 381 evrov več. "Vlada želi še naprej zagotavljati konkurenčno poslovno okolje in mednarodno primerljiv trg dela," je dejal.

"Zato s predlaganimi davčnimi spremembami razbremenjujejo delo, da bodo zaposleni dobili višje neto prejemke in bo njihova kupna moč večja, s tem pa bo večja tudi domača potrošnja in bomo vsaj deloma nadomestili izpad zaradi zmanjšanja izvoza," je dejal. Ukrepe bo vlada predlagala v več fazah, v štirih, morda petih letih.

"Želje so vsekakor večje in prav gotovo si vsi želimo, da bi lahko naredili še več in še bolj razbremenili delo, vendar nas javne finance pri tem omejujejo," je opozoril. Predlogov za še večjo razbremenitev dela tako trenutno ni mogoče podpreti, je posvaril pred podporo dopolnilom dela opozicije, ki bi še bolj odločno posegli v lestvico za odmero dohodnine.

Ob zmanjševanju obremenitve dela pa vlada predlaga zvišanje obremenitve kapitala. Izpad prihodkov zaradi razbremenitev pri dohodnini se bo namreč deloma nadomestil z zvišanjem obdavčitve kapitala. Po novem bodo kapitalski dobički obdavčeni s 27,5 odstotka, prav tako prihodki od najemnin. Uvaja se tudi minimalna stopnja obdavčitve dohodkov pravnih oseb v višini sedmih odstotkov. "Vsekakor moramo biti pri tem previdni, saj se gospodarstvo ohlaja, v tujini sicer bolj kot pri nas," je še dejal minister.