c S
Kolegij predsednika DZ za skrajšani postopek pri dveh zakonih s področja zdravstva 23.10.2019 09:43 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Državni zbor bo vladno novelo zakona o zdravstveni dejavnosti in novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo predlaga državni svet, obravnaval po skrajšanem postopku, je danes sklenil kolegij predsednika državnega zbora.

Z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti vlada predlaga uvedbo posebne licence za tehnike zdravstvene nege, ki jim bodo priznane z delom pridobljene poklicne kompetence in aktivnosti.

Kot je članom kolegija pojasnil minister za zdravje Aleš Šabeder, bodo namreč tiste srednje medicinske sestre, ki so v obdobju zadnjih 15 letih najmanj 12 let več kot 50 odstotkov delovnega časa opravljale dela diplomiranih medicinskih sester, pridobile licenco za diplomirane medicinske sestre. So pa po njegovih besedah poskušali v zakonu narediti ločnico tako, da s predlogom zakona zanje uvajajo posebno licenco, s katero bodo ločene od diplomiranih medicinskih sester, ki so svojo izobrazbo pridobile skozi študijski proces.

Predlagajo tudi podaljšanje roka za pridobitev licence za tehnike zdravstvene nege. Obravnavo po skrajšanem postopku pa predlagajo zato, ker sicer ne bi ujeli predvidenega datuma do konca leta, je pojasnil minister. Kolegij je predlog za obravnavo po skrajšanem postopku podprl brez razprave.

Prav tako bo po odločitvi kolegija DZ po skrajšanjem postopku obravnaval novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Državni svetniki želijo s predlagano spremembo predvideti rešitev za primere, ko je zdravilo dostopno na svetovnem trgu, a je njegova cena tako visoka, da je povprečnemu državljanu nedosegljivo. Od dobave in uporabe tega zdravila pa je odvisno človekovo življenje.

Državni svetnik Franc Kangler je članom kolegija pojasnil, da bi takšno zdravljenje skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije predlagal direktor zavoda. Če bi se skupščina odločila, da se otroku ali polnoletni osebi odobri zdravljenje v tujini, bi mu plačilo zdravstvenih storitev zagotovili v celoti, razliko nad ravnijo obveznega zdravstvenega zavarovanja pa bi kril državni proračun.

Svetniki so prepričani, da gre za enostavno, hitro in učinkovito, predvsem pa zakonito rešitev, je poudaril Kangler. V razpravi se je oglasil zgolj Jani Möderndorfer (SMC), ki je opozoril, da imamo v Sloveniji ta sistem že urejen, a je napovedal, da bo skrajšani postopek podprl "iz drugih razlogov".