c S
Kitajska bi ZDA kaznovala z novimi carinami v višini 2,4 milijarde dolarjev 22.10.2019 19:39 Ženeva, 22. oktobra (STA) - Kitajska želi uvesti nove carine na ameriški uvoz v vrednosti 2,4 milijarde dolarjev (2,2 milijarde evrov). Predvidena sankcija izhaja iz trgovinskega spora, ki ga je Kitajska leta 2012 proti ZDA vložila pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). WTO je ZDA naložil prilagoditev carin na kitajsko blago, a Washington tega ni pravilno izpeljal.

Kot je razvidno iz dokumentov WTO, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, se je Peking na WTO pred sedmimi leti obrnil, potem ko je Washington uvedel carine na kitajsko blago, s katerimi je želel znižati učinek domnevnih kitajskih subvencij podjetjem v lasti kitajske države.

Arbitri pri WTO so potrdili, da ameriške carine niso skladne z mednarodnimi trgovinskimi predpisi in ameriške oblasti so jih prilagodile.

A Kitajska ni bila zadovoljna s prilagoditvami in tudi WTO je julija letos potrdil, da ZDA niso v celoti upoštevale njegovih navodil.

Peking lahko zdaj skladno s predpisi WTO odgovori z uvedbo carin na ameriški uvoz. WTO bo kitajski predlog o uvedbi carin na ameriško blago v višini 2,4 milijarde dolarjev obravnaval v začetku prihodnjega tedna.

Končno odločitev o skupni vrednosti ameriškega blaga, ki lahko postane predmet carin, bodo sprejeli prav arbitri pri WTO.

Nove carine gotovo ne bi pripomogle k izboljšanju trgovinskih odnosov med svetovnima velesilama in bi lahko ogrozile delni dogovor med njima. Ameriški predsednik Donald Trump je ravno v ponedeljek v Beli hiši sporočil, da je zapis besedila t.i. sporazuma prve faze v pripravi in da ga bo najverjetneje lahko podpisal v okviru srečanja s kitajskim kolegom Xijem Jinpingom ob robu vrha azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec) v novembru.

Kot je znano, sta državi ta mesec dosegli pomemben preboj in sklenili prvo fazo trgovinskih pogajanj. Delni dogovor vključuje zavezo Pekinga k večjim nakupom ameriških kmetijskih proizvodov, pa tudi vprašanja intelektualne lastnine, finančnih storitev in valut.