c S
Na kratko iz gospodarstva 22.10.2019 19:39 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Logistično podjetje Cargo partner, ki je nedavno v sklopu kompleksa ljubljanskega letališča odprlo logistični center s površino 25.000 kvadratnih metrov, širi storitev direktnega železniškega transporta zbirnih pošiljk na novodobni svilni poti med Kitajsko in Evropo. Trenutno ponuja 40 železniških povezav za transport polnih zabojnikov in 15 železniških povezav za transport zbirnih pošiljk, vključno z nedavno uvedenimi novimi neposrednimi povezavami med Kitajsko in Evropo, so sporočili iz družbe. Njihov generalni direktor Stefan Krauter je ob tem dejal, da je "bo nova svilna pot v prihodnje postala še pomembnejša, ne le za pošiljke z vzhoda na zahod, ampak tudi obratno".

Na fakulteti za strojništvo, računalništvo in elektrotehniko v okviru Univerze v Mostarju so danes uradno odprli kompetenčni merilni center. Ta je ustanovljen v okviru projekta Krepitve sistema kakovosti tehnoloških in industrijskih proizvodov in storitev v Bosni in Hercegovini. Projekt poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj v sodelovanju z omenjeno fakulteto, svetom ministrov BiH, slovensko vlado in skupino Lotrič Metrology. Kompetenčni center zagotavlja mednarodno priznane meroslovne storitve ter nove priložnosti za vstop na trg EU kot tudi možnosti izobraževanja ter razvoj storitev za industrijo in napredne raziskave na področju nadzora kakovosti izdelkov, so sporočili iz družbe Lotrič meroslovje. Skupna vrednost projekta je 510.000 evrov, pri čemer je slovenska vlada zagotovila 330.000 evrov, svet ministrov BiH 110.000 evrov, preostanek pa je v projekt vložilo omenjeno podjetje iz Selške doline.

Mestna občina Maribor je na Svetovnem kongresu podjetnikov 2019 v Skopju prejela najvišjo zlato nagrado in priznanje Globallocal za ustvarjanje stimulativnega okolja za razvoj podjetništva v srednji in jugovzhodni Evropi v kategoriji lokalnih skupnosti, so sporočili iz občine. Med podpornimi ukrepi za podjetja so med drugim navedli finančne spodbude za razvoj malih podjetij, ugodne prostorske politike za postavitev potrebne infrastrukture za srednja in velika podjetja ter nudenje zemljišč in ostalih nepremičnin domačim in tujim vlagateljem.

Krka je danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila, da je med 14. in 21. oktobrom na Ljubljanski borzi odkupila 18.311 lastnih delnic v skupni vrednosti 1,19 milijona evrov. Skupno število lastnih delnic po teh nakupih je 1.152.853, kar predstavlja 3,515 odstotka vseh izdanih delnic.