c S
Evropske borze navzgor; dražja nafta, šibkejši evro 22.10.2019 19:39 London/Frankfurt/Pariz, 22. oktobra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Izjave ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ameriško-kitajski trgovinski pogovori potekajo dobro, so trgu vlile optimizem, pravijo analitiki. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je znižal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,13 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,05 odstotka in v Parizu indeks CAC 40 0,17 odstotka vrednosti. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,68 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 1,09 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,26 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,04-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes večinoma zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,30 odstotka višji ravni kot v ponedeljek, širši indeks S&P 500 pa je doslej pridobil 0,08 odstotka vrednosti. Tehnološki indeks Nasdaq se je medtem znižal za 0,11 odstotka.

Možnost napredka v trgovinskih pogovorih z ZDA je zvišala tudi cene nafte. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 54,08 dolarja, kar je 77 centov več kot v ponedeljek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 66 centov na 59,62 dolarja. Rast cen nafte sicer zavirajo pričakovanja, da bodo najnovejši podatki pokazali na šesto zaporedno rast zalog nafte v ZDA.

Tečaj evra se je danes znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1135 dolarja, kar je nekaj nižje kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1130 dolarja oz. 0,43 centa nižje kot v ponedeljek.

Na finančnih trgih je bil vnovič največ pozornosti deležen brexit. Pojavilo se je tveganje, da se bo izstopni proces vnovič zapletel. Britanski premier Boris Johnson je namreč danes odkrito zagrozil, da bo svoj izpogajani dogovor o brexitu umaknil iz odločanja v parlamentu v Londonu ter se zavzel za nove volitve.