c S
Prenos zemljišč z DUTB na stanovanjski sklad nared 23.10.2019 08:34 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - DUTB in Stanovanjski sklad RS sta v torek uskladila nakupne pogodbe za prenos treh zemljišč za gradnjo stanovanj z DUTB na sklad. Skupna vrednost prenosa bo 10 milijonov evrov brez davka, na zemljiščih v Ljubljani, Novi Gorici in Novem mestu bo sklad po trenutnih načrtih zgradil skupno nekaj manj kot 600 stanovanj in 90 vrstnih hiš.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in stanovanjski sklad sta vse tri nakupne pogodbe vsebinsko uskladila, potrditi jih morajo še organi DUTB.

"Stanovanjski sklad RS ima soglasje svojega nadzornega organa k sklenitvi pogodb že pridobljeno. Pričakujemo, da bodo pogodbe veljavno sklenjene do 31. oktobra 2019," so v torek STA povedali v skladu. Sklad bo sedaj vladi predlagal dokapitalizacijo, s katero bo poravnal kupnino. Pogodbena vrednost je skupaj 10,16 milijona evrov brez davka oz. 12,27 milijona evrov z davkom.

Direktor sklada Črtomir Remec je v torek ob postavitvi temeljnega kamna za sosesko Novo Brdo v Ljubljani izrazil pričakovanje, da bo dokapitalizacija izvedena do konca leta.

V Ljubljani bodo prenesli zemljišče Podutik Glince, ki bo preneseno po vrednosti 8,9 milijona evrov brez davka oz. 10,73 milijona evrov z davkom. Na zemljišču je trenutno predvidenih 372 stanovanj.

V Novem mestu gre za zemljišča Brod-Drage v vrednosti 820.000 evrov brez davka oz. okoli milijon evrov z davkom. Zaenkrat je tam predvidenih 180 stanovanj in 65 vrstnih hiš.

V Novi Gorici pa bo sklad kupil zemljišče Rožna dolina prenosne vrednosti 440.000 evrov brez davka oz. 536.800 evrov z davkom. Predvidenih je 37 stanovanj in 25 vrstnih hiš.

Kdaj bodo stanovanja zgrajena, v skladu ne želijo ugibati, ker sklad "nima zagotovljenih virov za financiranje izgradnje, prav tako pa nima zagotovljenega stalnega in sistemskega financiranja, iz česar bi lahko financiral gradnjo".

Po pridobiti nepremičnin bodo proučili, ali je treba sprožiti tudi postopke sprememb prostorskih aktov za boljši izkoristek in prostorsko optimizacijo nepremičnin. Z Mestno občino Novo mesto imajo podpisano pismo o nameri za sodelovanje na delu nepremičnin, kjer je predvidena gradnja vrstnih hiš, in pri zagotovitvi komunalnega opremljanja. Enak dogovor so predlagali tudi Mestni občini Nova Gorica in upajo na pozitiven odziv.

Sklad je poleg teh treh zemljišč kot primerna za prenos z DUTB opredelil še nekaj lokacij. Gre za zemljišča ob Parmovi ulici v Ljubljani, na Vrhniki, v ljubljanski Rožni dolini, v Podutiku na območju kamnoloma, v Zgornjih Gameljnah in v Šmarjah pri Kopru. O morebitnem prenosu teh zemljišč bo vlada odločala posebej.

V skladu pravijo, da tudi za ta nakup teh nepremičnin in morebitno gradnjo nimajo zagotovljenih finančnih sredstev ali stalnih oziroma sistemskih virov financiranja, "v primeru, da pa bi prišlo do brezplačnega prenosa na Stanovanjski sklad RS, bi to imelo pozitivne učinke na nadaljnje zagotavljanje javnih najemnih stanovanj ter višino najemnine".