c S
DZ potrdil spremembe zakonov o zdravniški službi in zdravilih 23.10.2019 07:19 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Poslanci so danes v okviru redne oktobrske seje DZ z 51 glasovi za in 13 proti potrdili vladno novelo zakona o zdravniški službi. Podprli so tudi novelo zakona o zdravilih, ki jo je podprlo 69 poslancev, proti pa so bili štirje.

Novela o zdravniški službi zagotavlja dodatna sredstva za izvedbo pripravništev zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter specializacij zdravnikov do konca leta 2020. Med drugim ureja kritje razlike do celotne vrednosti financiranja teh vsebin iz sredstev zavoda za zdravstveno zavarovanje in to podaljšuje do konca prihodnjega leta.

Hkrati je vlada zaradi ugodne finančne situacije v letošnjem letu in za razbremenitev sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja še predlagala, da se za leto 2019 iz proračuna nameni 70 milijonov evrov oziroma 10 milijonov evrov več, kot določa veljavni zakon. To pomeni več finančnih sredstev za zdravstvene storitve in skrajševanje čakalnih dob, so izpostavili na vladni strani.

Novela zakona o zdravilih, ki so jo poslanci na predlog vlade obravnavali po skrajšanem postopku, pa med drugim ne opredeljuje več prednostne preskrbe z zdravili iz krvne plazme, ki je pridobljena v Sloveniji. S tem se izvršuje sodbo Sodišča EU, ki je v zadevi Medisanus proti murskosoboški bolnišnici presodilo, da prednostna preskrba z zdravili iz plazme in sklicevanje nanjo v postopkih javnega naročanja nista v skladu s predpisi EU.

Prav tako vladni predlog novele prinaša še nekatere uskladitve z evropskimi direktivami, ki urejajo področje zdravil. Določa natančnejšo opredelitev za biološko zdravilo v postopku za pridobitev dovoljenja za promet z zdravilom za uporabo v humani medicini in veterinarski medicini ter opredeljuje zaščitne elemente na zunanji ovojnini zdravila.