c S
Poslanci prikimali noveli zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin 23.10.2019 07:19 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - DZ je z 49 glasovi za in brez glasu proti potrdil novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, s katero se podrobneje opredeljuje posebne enote vrednotenja, kot so bencinski servisi, elektrarne ter pristanišča in marine.

Podporo noveli so že vnaprej napovedali v poslanskih skupinah LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, odrekli pa v Levici, SNS in NSi. V SDS so se glasovanja vzdržali.

Med podporniki je bilo v današnji razpravi slišati, da bo novela zmanjšala možnost potencialnih zlorab z namenom doseganja ugodnejših davčnih in finančnih obveznosti.

V Levici so imeli med drugim pomisleke, ker je pobuda za novelo prišla s strani trgovinske zbornice oz. kapitala, pri čemer se zdi, "da bo šel predlog predvsem na njihov mlin".

Tudi v NSi, kjer so vložili zahtevo za presojo ustavnosti zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je bil sprejet leta 2017, so noveli nasprotovali. V NSi se sicer ne strinjajo z zakonsko ureditvijo ocenjevanja vrednosti nepremičnin in s tem določanja davčne osnove osnove zakona na nepremičnine ter neenako obravnavo lastnikov kmetijskih in gozdnih zemljišč.

Tudi v SNS so podporo noveli odrekli, ob čemer so se strinjali, da obstajajo tudi druge posebne enote, ki bi jih lahko dodali v novelo, pa jih niso.