c S
Poslanci enotni v podpori brezplačnemu javnemu prevozu za upokojence 23.10.2019 07:19 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim s 1. julijem 2020 uvaja brezplačen javni prevoz za upokojence, je v drugi obravnavi prikimala večina poslancev. Ob tem so podprli predlog ministrice Alenke Bratušek, da tretjo obravnavo zakona opravijo na oktobrski seji. Ta bo po napovedih predsednika DZ Dejana Židana 29. oktobra.

Z zakon o prevozih v cestnem prometu želi vlada po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek urediti brezplačen javni prevoz za vse registrirane športnike dijake in študente ter omogočili prevoz vsem gibalno oviranim študentom. "Če bodo sprejeti tudi amandmaji, bo dodana pravica do brezplačnega javnega prevoza za vse invalide z evropsko kartico invalida in brezplačen javni prevoz za vse upokojence," je izpostavila.

Kot je spomnila, država vozovnice za dijake in študente že subvencionira in jim s tem omogoča cenejše in bolj varno potovanje v šole in fakultete. "Zdaj smo se odločili, da to ugodnost zagotovimo tudi upokojencem," je ponovila. Ob tem je izpostavila, da država medkrajevni javni promet že sofinancira, ne glede na to, ali so avtobusi in vlaki na pol prazni ali čisto prazni. "Zapolnitev teh mest z upokojenci, ki ne bodo plačevali vozovnic, zato ne pomeni večjih stroškov," je poudarila.

Poslanec Boris Doblekar (SDS) je pozdravil brezplačen prevoz upokojencev, je pa izpostavil, da gre za dopolnilo, ki so ga predlagali v SDS. "V SDS smo se zelo potrudili, da smo pripravili dopolnilo za brezplačni prevoz upokojencev, starejših od 65 let. Potem so bili vloženi še amandmaji koalicije s popolnoma isto vsebino, kar nas po svoje veseli, da ste povzeli naše predloge," je dejal.

"Kdo je koga povzemal ni važno, važno, da bomo to uredili," je odgovorila Bratuškova, ob tem pa izpostavila, da so v SDS sprva predlagali pet brezplačnih prevozov mesečno.

Doblekarjevo razpravo je dopolnil njegov strankarski kolega Zvonko Černač, ki je povzel dogajanje na pristojnem infrastrukturnem odboru, kjer so po njegovih besedah koalicijski poslanci glasovali proti predlaganim dopolnilom SDS, saj je ministrica dejala, da niso potrebni, ker da bo to urejeno z uredbo. "Danes pa so na mizi enaka koalicijska dopolnila," je bil kritičen. Veseli ga sicer, da je prevladalo spoznanje, da je to treba urediti z zakonom.

"Zelo jasno želim povedati, da ima vlada možnost, da z uredbo uvede brezplačne prevoze, je pa res, da je to zdaj obveza," je izpostavila ministrica.

Poslanec Franc Jurša (DeSUS) je medtem ocenil, da gre za enega boljših dni v DZ, saj so poslanci našli stične točke, pri čemer je prišlo do konkretne rešitve. Pohvalil je tvorno sodelovanje vseh.

Tudi Igor Zorčič (SMC) je pohvalil brezplačen prevoz za upokojence, a se jim v stranki poraja zadržek pri tem, da bi bili do brezplačnega prevoza upravičeni vsi upokojenci. Kot je dejal, imajo nekateri zelo dobre pokojnine. Prav tako se jim zdi pomembno, da se možnost brezplačnega prevoza omogoči veteranom oz. tistim, ki prejemajo veteranski dodatek.

Bratuškova je Zorčiča pozvala k premisleku, če se bodo v stranki odločili za dopolnilo, saj bi veterani, če so upokojeni, že tako ali tako padli v to skupino, po podatkih ministrstva pa tisti, ki so danes upravičenih štirih brezplačnih potovanj letno, te pravice ne izkoriščajo. Opozorila je, da bi morali tudi veterane ustrezno kategorizirati po vzoru invalidov in starejših od 65 let, ki bodo do brezplačnega prevoza upravičeni, če med drugim niso v delovnem razmerju.

Poslanca SAB Andrej Rajh in Maša Kociper sta predlog zakona pozdravila. Kociprova je pozdravila predvsem dejstvo, da bo država olajšala delo dijakom in študentom športnikom, ki se bodo lahko na trening vozili brezplačno. "Ob uspehih naših športnikov smo enotni, kot le malokdaj," je dejala.

Tudi Jožef Horvat (NSi) je podprl predlog zakona, je pa nasprotoval dopolnilu Levice, da bi država ustanovila novo državno družbo, ki bi izvajala linijske prevoze. "To je povsem mimo," je bil odločen in dodal, da je imamo v Sloveniji dovolj prevoznikov. "Pustimo podjetjem naj delajo, kar najbolj znajo, država pa naj zagotovi potrebno infrastrukturo," je dejal.

Miha Kordiš (Levica) je po drugi strani ocenil, da je čas, "da javni prevoz spremenimo v nekaj, kar bo držalo gor javni interes in ne dobičke posameznikov". Sam meni, da bi moral biti javni prevoz brezplačen za vse. "Na vrata trkajo podnebne spremembe in kriza, čez 10 let bo prepozno," je poudaril.

Poslanka Anja Bah Žibert (SDS) je medtem izpostavila, da upokojenci opozarjajo na pomanjkanje linij, predvsem na podeželju in v dopoldanskem času. "Sprejem brezplačnih prevozov je dobrodošel, a kaj ko teh prevozov ni," je opozorila.

Bratuškova je pojasnila, da trenutno obstaja okoli 1800 linij, na ministrstvu pa nimajo podatka o njihovi zasedenosti. Podatke sicer pridobivajo. Možnost za odpiranje novih linij je, če je interes, je dejala. "Naš interes je absolutno narediti čim bolj dostopen in zaseden, da bo na cestah manj gneče," je dejala.

Poslanci so predloge dopolnil koalicije podprli, Zorčič pa je po končani drugi obravnavi novele zakona in glasovanju o dopolnilih napovedal, da namerava SMC vložiti še enega, s katerim bi imeli možnost brezplačnega prevoza tudi vojni veterani. Predsednik DZ Dejan Židan je sporočil, da bo DZ tretjo obravnavo opravil 29. oktobra, kvalificirani predlagatelji pa bodo dopolnila lahko vložili do začetka obravnave te točke.