c S
Noveli zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin se obeta podpora poslancev 22.10.2019 14:45 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Predlogu novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, s katero se podrobneje opredeljuje posebne enote vrednotenja, kot so bencinski servisi, elektrarne ter pristanišča in marine, se v DZ obeta podpora. Napovedujejo jo v poslanskih skupinah LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, odrekajo pa v Levici, SNS in NSi, v SDS pa predlogu ne bodo nasprotovali.

V koalicijski LMŠ novelo zakona podpirajo, saj po besedah Karle Urh prinaša večjo varnost in preglednost sistema ter strokovno utemeljeno in neodvisno uporabo podatkov o vrednosti nepremičnin. Kot je dejala, se s tem zmanjšuje tudi možnost potencialnih zlorab z namenom doseganja ugodnejših davčnih in finančnih obveznosti.

Tudi Predrag Bakovič (SD) je napovedal, da bodo poslanci SD predlogu novele pokazali zeleno luč. Kljub temu, da Slovenija nima uvedenega pravega davka na lastništvo nepremičnin, je veljavni zakon v mnogo čem podlaga občinam za določanje vrednosti nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč, je dejal. Ob tem je spomnil, da je obstoj tega zakona posledica poskusa prve uvedbe nepremičninskega davka leta 2013, ki ga je ustavno sodišče razveljavilo.

Podporo predlogu novele zakona sta napovedala tudi Mateja Udovč (SMC) in Franc Kramar (SAB). Slednji je poudaril, da gre za enega izmed korakov na poti do končnega cilja, ki pa je prav uvedba davka na nepremičnine.

Nasprotno, da je predlagana novela zakon v mačku, pa je menil Primož Sitar (Levica). Kot je poudaril, novela na prvi pogled ne vsebuje nič spornega, je pa "zanimiv" način, na katerega je predlog nastajal, pri čemer je izpostavil, da je pobudo dala Trgovinska zbornica Slovenije. "Tu ne moremo mimo dejstva, da je predsednica zbornice Marija Lah, ki je bila večji del kariere članica poslovodstva oz. uprave Petrola," je bil kritičen.

Glede na to, da so po Sitarjevih besedah pobudniki novele predstavniki kapitala, ki so skozi postopek pisanja po njegovih navedbah vodili tudi uradnike na finančnem ministrstvu, "se zdi, da bo šel predvsem na njihov mlin".

Tudi v NSi bodo predlogu novele zakona nasprotovali. NSi je sicer vložila zahtevo za presojo ustavnosti zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je bil sprejet leta 2017, saj se ne strinjajo z zakonsko ureditvijo ocenjevanja vrednosti nepremičnin in s tem določanja davčne osnove osnove zakona na nepremičnine ter neenako obravnavo lastnikov kmetijskih in gozdnih zemljišč. "Danes obravnavamo novelo, ki govori zgolj o bencinskih servisih, marinah, elektrarnah in pristaniščih, v NSi pa opozarjamo na kmetijska in gozdna zemljišča," je tudi danes poudarila Iva Dimic (NSi).

Tudi Jani Ivanuša (SNS) je izpostavil, da obstajajo tudi druge posebne enote, ki bi jih lahko dodali, "pa jih niste". "Spet dajete odpustke tistim, ki najbolje lobirajo, razliko pa bodo plačali navadni ljudje," je bil kritičen in noveli odrekel podporo.

V največji opozicijski stranki SDS medtem po besedah poslanke Suzane Lep Šimenko predlogu novele ne bodo nasprotovali.

Robert Polnar (DeSUS) je medtem noveli prikimal, a je opozoril, "da je oblikovanje registra nepremičnin ter izvedbe njihovega množičnega vrednotenja v 13 letih od sprejema zakona poslalo svojevrsten politični spomenik logistične nesposobnosti državne administracije in ponoven dokaz, kako slovenske vlade ne glede na nazorsko opredelitev slabo obvladujejo urejanje prostora".