c S
Na trgu dostave hrane boj za več milijard težko podjetje Just Eat 22.10.2019 14:44 London, 22. oktobra (STA) - Evropsko investicijsko podjetje s področja tehnologij Prosus je danes sporočilo, da je za prevzem britanskega spletnega ponudnika storitev naročil in dostave hrane Just Eat ponudilo 4,9 milijarde funtov (5,7 milijarde evrov). Ponudba je bila zavrnjena, a je kljub temu ogrozila dogovor Just Eat o združitvi z nizozemskim konkurentom Takeaway.com.

Just Eat je sovražno ponudbo takoj zavrnil, a ne bo presenetilo, če bo Prosus dal novo, še višjo, v kateri bo upošteval rast tečaja britanskega podjetja na borzi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tečaj delnice Just Eat je danes na borzi v Londonu dosegel 73 funtov (84,9 evra), Prosus pa je za delnico ponudil 71 funtov (82,5 evra). Takeaway.com je medtem v dogovoru o združitvi za vrednostni papir britanskega podjetja ponudil 59,4 funta (69 evrov). Just Eat je ne glede na to ponudbo Prosusa označil za mnogo prenizko.

Uprava Just Eat "verjame, da bi kombinacija s Takeaway.com delničarjem podjetja zagotovila vzpostavitev večje dodane vrednosti kot pogoji, ki jih ponuja Prosus", so dodali v britanski družbi.

Just Eat in Takeaway.com sta sicer načrt združitve razkrila julija. Z združitvijo bi se razvila v zelo pomembnega ponudnika na hitro rastočem trgu dostave hrane. Nastala bi namreč dostavna platforma, težka približno 11 milijard dolarjev (9,9 milijarde evrov), ki bi lahko konkurirala tudi britanskemu Deliveroo in ameriškemu Uber Eats.

A posel je zdaj zaradi posega Prosusa, ki je v lasti južnoafriškega medijskega titana Naspers, pod vprašajem.