c S
Novartis v četrtletju z desetino višjim dobičkom 22.10.2019 14:07 Zürich, 22. oktobra (STA) - Švicarski farmacevtski koncern Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, je v letošnjem tretjem četrtletju vknjižil 2,04 milijarde dolarjev (1,83 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki skupine so se okrepili za 13 odstotkov na 12,17 milijarde dolarjev (10,92 milijarde evrov).

Kot je razvidno iz danes objavljenega poslovnega poročila Novartisa, je koncern dobiček iz poslovanja med julijem in koncem septembra na letni ravni povečal za devet odstotkov na 2,36 milijarde dolarjev, čisti dobiček iz osnovne dejavnosti pa za 17 odstotkov na 3,21 milijarde dolarjev.

"Novartis je v tretjem četrtletju nadaljeval odličen nastop," je objavo poslovnih rezultatov pospremil izvršni direktor koncerna Vas Narasimhan. Skupina je po njegovih besedah na podlagi ugodnih številk v svojih Innovative Medicines in Sandozu izboljšala napoved poslovanja za celotno leto.

V koncernu so zadovoljni s prodajo svojih novih zdravil zolgensma in piqray, oktobra so v ZDA dobili tudi dovoljenje za lansiranje zdravila beovu.

Slovenija je zolgensmo spoznala prek malega Krisa. Slovenci so namreč septembra za 19-mesečnika iz Kopra, ki trpi za spinalno mišično atrofijo in bi mu lahko pomagalo prav to zdravilo, ki je trenutno v ZDA na voljo po ceni več kot dva milijona dolarjev na pacienta, ta oz. še višji znesek zbrali v le nekaj dneh.

Novartis sicer pričakuje, da bo uporaba zolgensme v Evropi in na Japonskem dovoljena v letu 2020.