c S
Z delom začela skupina za pripravo predloga vizije razvoja železnic 22.10.2019 13:45 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Na infrastrukturnem ministrstvu se je na ustanovitvenem sestanku sestala delovna skupina za pripravo predloga dolgoročne vizije razvoja in posodobitve železniške infrastrukture, so sporočili iz ministrstva. Skupina bo med drugim pripravila predlog modela financiranja po vzoru dobrih tujih praks in proučila možnost hitrih železniških povezav.

Delovni skupini bo predsedoval generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes, njegova namestnica pa bo v.d. direktorice direkcije za infrastrukturo Monika Pintar Mesarič. Poleg njiju so v delovni skupini še Jože P. Damjan, Aleš Groznik, Matej Ogrin, Andreja Knez in Anita Goršek.

Delovna skupina bo proučila možnosti učinkovite posodobitve in razvoja železniške infrastrukture, s ciljem povečanja konkurenčnosti železniškega prometa, so zapisali na ministrstvu za infrastrukturo. Poleg tega bo skupina pripravila predlog modela financiranja po vzoru dobrih tujih praks in v okviru tega proučila tudi možnost hitrih železniških povezav.

Na današnjem sestanku so se člani dogovorili, da bodo izdelali predlog dolgoročne vizije razvoja in posodobitve in pripravili investicijske ukrepe za obstoječe ter nove železniške proge. Po navedbah ministrstva so se med drugim strinjali tudi, da je treba identificirati materialne vire za razvoj in gradnjo železniške infrastrukture ter določiti prioritete.

Na uvodnem sestanku jih je pozdravila tudi ministrica Alenka Bratušek, ki jim je zagotovila, da se ministrstvo zaveda pomena posodobitve železniške infrastrukture v Sloveniji, tako za tovorni kot potniški promet, saj je to eden od temeljev prihodnjega razvoja slovenskega gospodarstva in družbe.