c S
Povpraševanje podjetij po posojilih v območju evra v četrtletju nespremenjeno 22.10.2019 13:45 Frankfurt, 22. oktobra (STA) - Povpraševanje podjetij po bančnih posojilih se v tretjem četrtletju v območju evra ni spremenilo, je razvidno iz danes objavljene raziskave Evropske centralne banke (ECB). Gre za pozitivno znamenje v času ohlajanja evrskega gospodarstva.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v ECB, ki je v raziskavo zajela 144 bank, se je v evropski denarni uniji rahlo povečalo neto povpraševanje po posojilih s strani malih in srednje velikih podjetij, večja podjetja pa so pokazala manj zanimanja za kredite.

Finančne družbe so sicer razočarane zaradi stabilnih obrestnih mer na posojila. Za tretje četrtletje so pričakovale spremembe, posledično pa rast posojil.

Mnoge centralne banke so v zadnjih letih sprejele ukrepe za spodbuditev kreditiranja gospodarstva. Posebej v Evropi je to pomemben dejavnik rasti. V drugih razvitih državah in ZDA medtem ne igra tako zelo pomembne vloge.

ECB je septembra poslabšala napoved gospodarske rasti območja evra. Zdaj pričakuje, da se bo bruto domači proizvod (BDP) evrskih držav letos okrepil za 1,1 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj od junijske napovedi. Napoved rasti za prihodnje leto je znižala za 0,2 odstotne točke na 1,2 odstotka, napoved za leto 2021 pa je ohranila pri 1,4 odstotka.

Posledično je sprejela sklep o vnovični vzpostavitvi programa odkupovanja obveznic, namenjenega povečanju količine denarja v obtoku in posledično pospešitvi inflacije. Hkrati je še znižala obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti bank. Ključno obrestno mero v območju evra je ohranila pri nič odstotka, kjer vztraja od marca 2016. Odločitev o tem, kdaj bi lahko prišlo do prvega zvišanja te obrestne mere, je odložila v nedoločeno prihodnost. Nespremenjena je z 0,25 odstotka ostala tudi obrestna mera za mejno posojanje.