c S
Zdraviliški turizem se predstavlja na borzi v Rogaški Slatini 22.10.2019 13:43 Rogaška Slatina, 22. oktobra (STA) - Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč te dni 11. gosti butično poslovno borzo zdraviliškega in wellness turizma SPA-CE Experience, na kateri se predstavljajo najboljša zdravilišča v Sloveniji in regiji. Začeli so jo v nedeljo v Šmarjeških Toplicah, osrednji del dogodka pa bo do srede potekal v Rogaški Slatini.

Na poslovni borzi se 15 domačih in sedem tujih zdravilišč predstavlja vabljenim predstavnikom 25 agencij, ki so specializirane za zdravstveni in welness turizem, iz vse Evrope. Prvič se na letos predstavljajo naravna zdravilišča iz Litve in Srbije, znova pa so prišli ponudniki iz Hrvaške in Bolgarije.

Kot je povedal direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč in glavni organizator borze Iztok Altbauer, so od prve borze, ki je leta 2009 potekala v Ljubljani, gostili več kot 300 agencij iz 23 držav, ti pa so s sodelujočimi ponudniki opravili okoli 4500 poslovnih sestankov.

"Namen je ostal enak - ustvariti platformo, kjer bodo naravna zdravilišča iz srednje in jugovzhodne Evrope lahko predstavila bogato ponudbo turističnim agencijam in tour operaterjem iz vse Evrope," je pojasnil Altbauer.

Po besedah direktorice Slovenske turistične organizacije Maje Pak dobro počutje in zdravje v vse hitrejšem tempu našega vsakdanjika postajata vse dragocenejša in vse bolj nepogrešljiva.

"Zdraviliška in wellness ponudba, ki temelji na edinstvenih naravnih danostih postaja za sodobnega gosta neprecenljiva in mu zagotavlja edinstvena doživetja dobrega počutja," je dodala Pakova.

Udeleženci so v treh dneh spoznali več slovenskih naravnih zdravilišč, med njimi Šmarješke in Dolenjske Toplice, Terme Zreče, Terme Olimia in Thermano Laško, v zadnjem delu borze pa se bodo udeleženci srečevali na osebnih sestankih.

Organizatorji so ob tem posebej izpostavili odlično sodelovanje z evropskim združenjem zdravilišč (ESPA), ki pod svojim okriljem združuje dvajset evropskih držav z več kot 1200 zdravilišči. Gostja tokratnega dogodka je bila tudi generalna sekretarka združenja Csilla Mezösi, ki je udeležencem na krajši strokovni konferenci predstavila delovanje združenja.

Zdraviliški turizem je eden od paradnih konjev slovenske turistične panoge, saj naravna zdravilišča ustvarijo približno tretjino vseh nočitev v državi. Pri tem že več kot polovica gostov prihaja iz tujine, med njimi pa so takšna, kot je Rogaška Slatina, kjer delež tujih gostov predstavlja že več kot 90 odstotkov.