c S
Spremembam zakonov o zdravniški službi in zdravilih se obeta podpora 22.10.2019 13:38 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Poslanci so v okviru redne oktobrske seje DZ obravnavali noveli zakonov o zdravniški službi in o zdravilih. Po predstavitvi stališč se vladnima predlogoma, s katerima bi med drugim izvršili sodbo Sodišča EU ter zagotovili dodatna sredstva za pripravništva in specializacije zdravstvenih delavcev in zdravnikov, obeta podpora večine poslanskih skupin.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tomaž Pliberšek je pojasnil, da se je med izvajanjem zakona o zdravniški službi pokazalo, da je za leto 2020 višina sredstev za financiranje pripravništev in specializacij iz proračuna omejena na 80 milijonov evrov. Po oceni pa naj bi za to prihodnje leto rabili 91,7 milijona evrov.

"Ocena višine potrebnih sredstev je vsako leto višja zaradi rasti plač v javnem sektorju, pa tudi zaradi večanja števila pripravnikov in specializantov, kar pa je tudi cilj ministrstva," je ob tem izpostavil Pliberšek. Sredstva, namenjena financiranju pripravništva in specializacij, sicer že sedaj predstavljajo največji del proračuna ministrstva za zdravje.

Novela, ki jo je vlada v parlamentarni postopek vložila po nujnem postopku, zato ureja kritje razlike do celotne vrednosti financiranja teh vsebin iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in to podaljšuje do konca prihodnjega leta. Če novela ne bo sprejeta, bo po besedah državnega sekretarja treba omejiti število odobrenih pripravništev in specializacij zdravstvenih delavcev in zdravnikov.

Hkrati je vlada zaradi ugodne finančne situacije v letošnjem letu še predlagala, da se za leto 2019 iz proračuna nameni 70 milijonov evrov oziroma 10 milijonov evrov več, kot določa veljavni zakon. "To pomeni več finančnih sredstev za zdravstvene storitve in skrajševanje čakalnih dob," je poudari Pliberšek.

Poslanka NSi Iva Dimic je opozorila, da novela ne rešuje pomanjkanja zdravnikov v bolj izpostavljenih regijah, ne skrajšuje čakalnih vrst in ne vzpostavlja javne zdravstvene mreže, zato je v njihovi poslanski skupini ne bodo podprli. Vlada ne more računati na podporo SNS in Levice. Poslanka SNS je izpostavila sistemsko neurejenost pripravništev tudi na drugih področjih. V Levici pa so kritični tudi do podaljšanja sofinanciranja pripravništva in specializacij iz zdravstvene blagajne, kar da oži manevrski prostor ZZZS, je dejal poslanec Željko Cigler.

V SDS predlogu ne bodo nasprotovali, ker menijo, da je prav, da se sredstva za financiranje pripravništev in specializacij zagotavljajo iz proračuna, vendar pa ga ne bodo podprli, ker "je vse preveč odprtih vprašanj glede načrtovanja in racionalne porabe proračunskih sredstev", je pojasnila poslanka SDS Nada Brinovšek.

Predlogu so bolj naklonjeni v koalicijskih poslanskih skupinah, so ki napovedale podporo noveli. Andrej Rajh (SAB) je ob tem pozval ministrstvo, da zagrize v kislo jabolko čakalnih vrst. v SD pa bodo po besedah poslank Bojane Muršič pozorno spremljali, kakšen bo rezultat povečanja sredstev za namene skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu.

V SMC so prepričani, da bo dodaten denar pomagal pri skrajševanju čakalnih vrst, je dejala poslanka Mojca Žnidarič. Po besedah Roberta Pavšiča (LMŠ) je nujno zagotoviti vzdržen finančni sistem za opravljanje pripravništev in specializacij. Če predlog ne bi bil sprejet, bi morali omejiti število pripravništev, kar bi ob pomanjkanju zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja povzročilo težko popravljive posledice za zdravstveni sistem, pa je dejal Branko Simonovič (DeSUS).

Po skrajšanem postopku so poslanci danes obravnavali še novelo zakona o zdravilih. Ta ne opredeljuje več prednostne preskrbe z zdravili iz krvne plazme, ki je pridobljena v Sloveniji. S tem po besedah Pliberška izvršujejo sodbo Sodišča EU, ki je v zadevi Medisanus proti murskosoboški bolnišnici presodilo, da prednostna preskrba z zdravili iz plazme in sklicevanje nanjo v postopkih javnega naročanja nista v skladu s predpisi EU.

Prav tako vladni predlog novele prinaša še nekatere uskladitve z evropskimi direktivami, ki urejajo področje zdravil. Določa natančnejšo opredelitev za biološko zdravilo v postopku za pridobitev dovoljenja za promet z zdravilom za uporabo v humani medicini in veterinarski medicini ter opredeljuje zaščitne elemente na zunanji ovojnini zdravila.

Podporo predlogu so z izjemo SNS napovedale vse poslanske skupine, v Levici pa se bodo pri glasovanju vzdržali. Kot je dejal Cigler, ne verjamejo, da "naj trg določa pravico do zdravja, ne verjamemo tudi v regulacijo tržnih procesov, ampak v njihovo odpravo". Že na seji matičnega odbora so nekateri člani izrazili bojazen, da bi kri postala tržno blago, a so večino očitno pomirila pojasnila vladne strani.

Poslanci bodo o predlogih novel odločali še danes.