c S
Na evropskih borzah vlada previdno vzdušje 22.10.2019 11:53 Tokio, 22. oktobra (STA) - Trgovanje na osrednjih evropskih borzah se je danes začelo v previdnem vzdušju, indeksi so se večinoma obarvali v rdeče. Vlagatelji premlevajo dogajanje, povezano z brexitom, ki še vedno ne ponuja jasnih odgovorov. Pozitivno pa vplivajo četrtletni poslovni rezultati nekaterih velikih evropskih borznih družb.

Vse oči borznikov so uprte v Veliko Britanijo in Bruselj. Evropski parlament sicer o novem dogovoru o brexitu ne bo glasoval, dokler ga ne bo potrdil britanski parlament, je v ponedeljek v Strasbourgu povedal tiskovni predstavnik Evropskega parlamenta Jaume Duch. To pomeni, da evropski poslanci o dogovoru najverjetneje ne bodo odločali ta teden, je pa možno izredno zasedanje parlamenta o tem prihodnji teden.

Na drugi strani pa se vlagatelji veselijo poslovnih rezultatov nekaterih evropskih podjetij in bank, ki so presegli pričakovanja, med njimi so Novartis, UBS in Saab.

Skrbno spremljajo tudi razvoj dogodkov, povezanih s trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko. Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v Beli hiši sporočil, da je zapis besedila delnega trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko v pripravi in da ga bo najverjetneje lahko podpisal v okviru srečanja s kitajskim kolegom Xijem Jinpingom ob robu vrha azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec) v novembru.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil okoli 10.15 na ravni 3592 točk, kar je 0,22 odstotka manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej nazadoval za 0,01 odstotka, pariški CAC 40 pa za 0,42 odstotka. Londonski FTSE 100 medtem beleži 0,15-odstotni padec. Züriški SMI trenutno izgublja 0,39 odstotka, dunajski ATX pa pridobiva 0,26 odstotka. Milanski FTSE Mib je trenutno 0,29 odstotka pod izhodiščem.

Tečaj evra je šel doslej navzdol za 0,07 odstotka. Trenutno je tako treba na borzi v Frankfurtu za evro odšteti 1,1141 dolarja.

Azijske borze so sklenile v zelenem. Šanghajski osrednji indeks je napredoval za 0,50 odstotka, hongkonški indeks Hang Seng za 0,10 odstotka, seulski Kospi za 1,16 odstotka, avstralski All Ordinaries pa za 0,31 odstotka. Borza v Tokiu je bila danes zaprta.