c S
V nevladnih organizacijah s področja javnega zdravja kot garant za uspeh izpostavili skupen nastop 22.10.2019 07:14 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Na zaključni konferenci v Ljubljani so se danes zbrali predstavniki ključnih nevladnih organizacij s področja javnega zdravja in člani novonastalega Združenja za kronične nenalezljive bolezni. Ob tem so ugotovili, da boljše rezultate pri svojem delu dosegajo, če se povezujejo.

Med ključnimi rezultati svojega minulega dela so na konferenci izpostavili preprečitev časovnega zamika pri uvedbi enotne embalaže za tobačne in povezane izdelke ter ustavitev postopkov legalizacije konoplje za psihoaktivne namene.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, na splošno opažajo, da boljše rezultate dosegajo, če se povezujejo. "Nevladne organizacije na področju javnega zdravja smo se v preteklem obdobju pogosto zelo stihijsko, posamično in ad hoc lotevale zagovorništva in bile pri tem tudi neuspešne. Rezultati zadnjih skupnih zagovorniških akcij pa kažejo, da je edina pot do uspeha skupno delo in sodelovanje," so zapisali. Dodali so, da je povezovanje v nevladnem sektorju na področju javnega zdravja ključno za uspeh in izboljšanje stanja.

Na področju preventive omenjene nevladne organizacije pri svojem delu opažajo predvsem premik pri izboljšanju znanja in veščin ter kakovosti preventivnega dela, ko gre za področje šolske in družinske preventive ter celovitejšega skupnostnega preventivnega pristopa na lokalni ravni. Pri tem pa kot ključen dejavnik, ki je pripomogel k boljšim rezultatom, vidijo sofinanciranje ministrstva za zdravje.