c S
Na kratko iz gospodarstva 22.10.2019 07:14 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Nekdanji predsednik uprave Unicredit banke Slovenija Stefan Vavti se seli v Sparkasse. Poleg predsednika uprave Andreja Plosa, ki bo skrbel za splošno finančno področje, in člana uprave Thomasa Jurkowitscha, ki skrbi za področje upravljanja s tveganji in pravne zadeve, bo kot tretji član uprave skrbel za prodajno področje. Banki se bo pridružil s 1. novembrom, funkcijo bo nastopil s pridobitvijo licence nadzornih organov, so sporočili iz Sparkasse.

Srbska družba MK Group poslovneža Miodraga Kostića bo letos in prihodnje leto v hotel Kempinski Hotel Adriatic vložila pet milijonov evrov, so prek družbe Stratkom danes sporočili iz MK Group. Hotel je del letovišča Skipper v Savudriji v Istri, ki ga je Kostić kupil leta 2017, na 200.000 kvadratnih metrih pa poleg hotela obsega 21 luksuznih vil, apartmaje in igrišče za golf. MK Group ima po lastnih navedbah v večinski in manjšinski lasti 14 hotelov v Srbiji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Črni gori, letališče v Portorožu in igrišče za golf v Savudriji.

Družba Sava Re je danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila, da je sprejela sklep o izdaji podrejenih obveznic. Skupna nominalna vrednost celotne izdaje bo 75 milijonov evrov, nominalna vrednost glavnice obveznic pa bo dospela v izplačilo v celoti v enkratnem znesku 7. novembra 2039, razen če izdajatelj ne bo izkoristil možnosti predčasnega odpoklica. Nespremenljiva kuponska obrestna mera obveznic bo znašala 3,75 odstotka letno za prvih deset let; od desetega leta dalje bo kuponska obrestna mera spremenljiva, določena kot vsota trimesečne evrske medbančne obrestne mere in fiksnega pribitka v višini 4,683 odstotka. Izdajatelj bo javnost o izdaji obveznic predvidoma obvestil 28. oktobra.

NLB je članica mednarodne mreže ponudnikov za faktoring oz. odkup terjatev FCI (Factor Chain International). Združenje s sedežem na Nizozemskem, ki povezuje več kot 400 faktoring hiš in bank v 90 državah, članicam zagotavlja mrežo za sodelovanje na področju čezmejnega odkupa terjatev v obliki zavarovanja in financiranja sredstev, so danes sporočili iz NLB.

Ljubljanska družba Iskra je z bolgarsko državno družbo za upravljanje železniške infrastrukture NRIC septembra podpisala pet milijonov evrov vredno pogodbo za nadgradnjo sistema nadzora železniškega prometa. Iskra bo poskrbela tako za zasnovo projekta in dobavo opreme kot za izvedbo del na železniškem omrežju med prestolnico Sofijo in Karlovim v osrednji Bolgariji, je danes poročal spletni portal Seenews.

Ustanoviteljica in direktorica organizacije Circular Change Ladeja Godina Košir je bila drugič zapored izvoljena za predsednico Evropske platforme za krožno gospodarstvo (ECESP). Koordinacijska skupina platforme usmerja delovanje ECESP pri pospeševanju prehoda v krožno gospodarstvo in se je minuli četrtek že tretjič sestala v Bruslju. Člani koordinacijske skupine ECESP, predstavniki Evropske komisije in predstavniki Evropskega ekonomska-socialnega odbora so na srečanju poudarili ključno vlogo krožnega gospodarstva pri uresničevanju globalnih podnebnih ciljev.