c S
Programski svet RTVS o produkcijskem in finančnem načrtu za 2020 šele na novembrski seji 22.10.2019 07:14 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je nameraval na današnji seji obravnavati predlog programsko produkcijskega in finančnega načrta zavoda za leto 2020, a bo to storil šele na naslednji seji, ki bo 18. novembra. Razlog za prestavitev obravnave je v tem, da vodstvo RTVS še ni v celoti pripravilo finančnega načrta.

Preložitev obravnave zaradi zamude pri pripravi finančnega načrta je pri svetnikih izzvala kar nekaj slabe volje. Slišati je bilo tudi pomisleke, ali je vodstvo RTVS na čelu z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem za prihodnje leto sploh sposobno pripraviti programsko produkcijski načrt, ki bo podprt z realnim finančnim načrtom.

Kadunc je zavrnil pomisleke svetnikov in jih opozoril, da mora po statutu RTVS vodstvo zavoda dokumenta pripraviti do konca oktobra, čas za njuno sprejetje pa je do konca novembra. Zagotovil je, da se bo vodstvo držalo tega roka in bo dokončano gradivo svetnikom na razpolago 1. novembra, programsko produkcijski in finančni del pa bosta usklajena.

Svetnikom je tudi predstavil poslovanje RTVS v prvih devetih mesecih letos, ki je po njegovih besedah boljše od pričakovanj. Finančni načrt namreč predvideva, da bo RTVS v letu 2019 za pokritje izgube prodal za 5,5 milijona evrov delnic Eutelsata, dosedanje poslovanje pa kaže, da bo zadostovala prodaja v višini od 3,5 do štiri milijone evrov

Poleg tega je svetnike seznanil z vsebino sestanka med vodstvom RTVS ter predsednikom vlade Marjanom Šarcem in ministrom za kulturo Zoranom Pozničem, ki je bil 4. oktobra. Dogovorili so se o sodelovanju pri prenovi zakona o RTVS, Šarec in Poznič pa sta ponovila, da zvišanje rtv-prispevka ni ustrezna rešitev za težave zavoda.

Kot je poudaril Kadunc, je bilo že pred sestankom jasno, da ta ne bo prinesel zelene luči za povišanje rtv-prispevka. "Oblast ve, da imamo še rezerve, in je rekla, naj jih porabimo," je Kadunc ponazoril premierjevo in ministrovo stališče. Ob tem je opozoril, da bo RTVS že v letu 2021 ostalo "bore malo" delnic za pokritje izgube.

Zato je izrazil pričakovanje, da bo prenova zakonodaje javni radioteleviziji vendarle prinesla dolgoročno stabilno financiranje, ki je ne bo sililo v nadaljnje krčenje programske produkcije. Dejal je, da vodstvu RTVS največ preglavic pri pripravi finančnega načrta povzročajo višji stroški dela, ki so posledica povišanja plač v javnem sektorju.

Na sestanku so se po njegovih besedah dogovorili tudi o ustanovitvi posebne delovne skupine iz predstavnikov RTVS in vlade oziroma ministrstva, ki bo pripravila predloge strokovno utemeljenih sprememb zakona o RTVS, in to najprej členov, ki so temeljnega pomena za nadaljnje delovanje radiotelevizije. Dodal je, da je RTVS že določil svoje predstavnike, na pa tudi vladna stran.

Tudi predsednik nadzornega sveta RTVS Andrej Grah Whatmough je ocenil, da lahko zavodu dolgoročno rešitev prinese le prenova zakona, ki bo med drugim natančneje določila, kaj je javna služba RTVS. Obenem je opozoril, da ne nadzorni in ne programski svet ne moreta pisati strateških dokumentov zavoda, ampak je to naloga vodstva.

Sicer je programski svet na današnji seji izglasoval sklep, s katerim je nadzornemu svetu predlagal pripravo skupnega posveta o aktualnih vprašanjih in prihodnjem razvoju RTVS.